Петролът задържа високите нива в очакване на доклада на ОПЕК

Brent се търгуваше под 82 долара за барел, след като скочи с 2,5% в понеделник

09:30 | 11 юни 2024
Обновен: 11:01 | 11 юни 2024
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола задържа най-големия скок от март преди доклада на ОПЕК, който ще предостави моментна снимка на пазарните перспективи.

Brent се търгуваше под 82 долара за барел, след като скочи с 2,5% в понеделник, докато WTI беше близо до 78 долара. Докладът на ОПЕК ще бъде последван от краткосрочна енергийна перспектива от САЩ по-късно във вторник и месечния доклад от Международната агенция по енергетика в сряда.

Суровият петрол поскъпна в понеделник, след като търговците решиха да „купят спада“ след най-голямата седмична загуба от началото на май след решението на ОПЕК+ да възстанови някои доставки тази година. Разпродажбата накара групата да изясни, че може да постави на пауза или да отмени производствените промени, ако е необходимо.

От началото на април петролът поевтиняваше поради опасения относно търсенето и нарастващото предлагане извън Организацията на страните износителки на петрол. Добивът от Русия миналия месец остана над нивото, което страната бе обещала на ОПЕК+, въпреки че направи най-големите съкращения от повече от година.

Все пак времевите спредове показват известна степен на сила, като тримесечният спред на Brent е 1,40 долара за барел в обратно контанго – когато по-късните договори се търгуват с отстъпка спрямо по-скорошните – в сравнение с под един долар преди седмица. Възходящата структура сигнализира за ограничено предлагане.

Търговците също очакват решението на Федералния резерв за лихвените проценти, което трябва да бъде взето в сряда. Стабилната икономика и все още високата инфлация в САЩ накараха инвеститорите да развалят залозите, че завоят на централната банка ще се случи скоро. Силният долар добави натиск върху цените.

Търговците „гледат отвъд разказа за по-високи за по-дълго лихвени проценти от Фед“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte. „Участниците на пазара се надяват да се възползват от малко оптимизъм около предстоящото лятно търсене.“