Сривът на цената на LNG форсира отказа от петрола за товарните автомобили в Китай

Всеки трети нов тежкотоварен камион, продаден в Китай през април, е бил задвижван от супер охладеното гориво, което по-често се използва като суровина за производство на електроенергия

16:00 | 9 юни 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Спадът в цената на природния газ и перспективата за пренасищане през следващите години стимулират продажбите на камиони и кораби, задвижвани с това гориво, ускорявайки дългосрочната промяна от петрол в най-големия вносител.

Всеки трети нов тежкотоварен камион, продаден в Китай през април, е бил задвижван от супер охладеното гориво, което по-често се използва като суровина за производство на електроенергия. Това е повече от един на всеки осем година по-рано.

Подобна е ситуацията и в корабоплаването, където втечненият природен газ е един от основните заместители на мръсния мазут. Продажбите на втечнен природен газ за плавателни съдове в морския център Сингапур са 10 пъти по-високи през април в сравнение с предходната година.

От известно време втечненият природен газ се счита за алтернатива на петрола в транспорта на дълги разстояния, но привлекателността му се засили благодарение на продължителния период на ниски цени след отстъплението му от рекордния връх през 2022 г. Очакванията, че цените ще останат ниски през това десетилетие, благодарение на огромната вълна от инвестиции в САЩ, Катар и други страни, ускоряват приемането на този вид технологии.

1
Продажбите на тежкотоварни камиони, задвижвани с втечнен природен газ, в Китай рязко нарастват. Продажбите за първото тримесечие са се увеличили повече от три пъти в сравнение с предишната година.

Докато електрическите превозни средства постепенно декарбонизират лекия транспортен парк, при камионите и морските превози се смяташе, че това ще отнеме много повече време.

Товарните превози са „идеално пригодени“ за процъфтяване на втечнения природен газ на достатъчно високи за продавачите цени, казва Айра Джоузеф, старши научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет. „Това е чисто субституционна игра“, тъй като се конкурира с по-скъпия дизел, за разлика от енергийния сектор, където въглищата и дори възобновяемите енергийни източници са по-евтини, каза той. 

Електрическите превозни средства и камионите, задвижвани с втечнен природен газ, ще заменят около 10-12 % от потреблението на дизел и бензин в Китай през тази година, прогнозира през март Институтът за икономически и технологични изследвания на Китайската национална петролна корпорация, като заяви, че търсенето на петрол там е навлязло във фаза на нисък растеж.

Китайските данни за приемането на камиони за втечнен природен газ - от местния доставчик на информация cvworld.com - изглеждат като начало на дългосрочна тенденция. Според BloombergNEF от началото на 2022 г. насам продажбите са регистрирали годишно увеличение за всеки месец, а в края на миналата година превозните средства са съставлявали около 7% от тежкотоварния автомобилен парк на Китай.

Природният газ е атрактивен поради „по-добрата горивна ефективност, по-екологичните емисии и по-голямата политическа подкрепа в определени провинции в Китай в сравнение с дизела“, казва Шицин Ся, консултант в Wood Mackenzie Ltd. 

Това е нещо като второ пришествие за камионите с втечнен природен газ. Към края на 2010 г. Shell Plc и Woodside Petroleum Ltd. положиха усилия за по-широко използване на горивото в транспорта.

2
Втечненият природен газ става ценово по-конкурентоспособен от петрола. Цените на природния газ са паднали под тези на суровия петрол по отношение на енергийния еквивалент

Този път изглежда, че втечненият природен газ ще окаже по-трайно въздействие върху транспорта, главно поради това, че сега е по-евтин от дизела. Освен това няма картел, който да поддържа цените на газа, за разлика от петрола, където ОПЕК+ управлява доставките, за да стимулира пазара. 

Втечненият природен газ има „естествен арбитраж спрямо другите течни горива“, което допринася за бързото навлизане на превозни средства, задвижвани с втечнен природен газ, казва Ийонг Хе, основател на LNG Easy Pte., базирана в Сингапур компания, която доставя горивото на клиенти надолу по веригата в развиващите се страни.

То става все по-конкурентно по отношение на разходите в корабоплаването, където Международната морска организация и различни правителства настояват собствениците на плавателни съдове да декарбонизират. 

Според Wood Mackenzie втечненият природен газ представлява около 3 % от световния пазар на корабни горива, като първите, които го използват, са самите газови танкери, следвани от контейнеровозите. Той се счита за една от най-обещаващите алтернативи на мазута, наред с метанола, амоняка и биогоривата.

„ Резервоарите за втечнен природен газ са с възходяща тенденция и можем да очакваме тази динамика да продължи“, казва Джейенду Кришна, директор в Drewry Maritime Services в Сингапур. Според него „вероятно ще остане доминиращо алтернативно гориво“ въз основа на текущите поръчки за кораби.

3
Втечненият природен газ се налага като корабно гориво. Ръст на продажбите в морския център на Сингапур

Макар че благоприятните икономически условия за преминаване към газ изглеждат като нещо, което ще се запази, има много фактори, които биха могли да провалят тенденцията, поне временно. 

Съществува риск от засилване на екологичния отпор срещу втечнения природен газ. Това вече се случва в САЩ, където президентът Джо Байдън обяви спиране на одобряването на нови проекти в началото на тази година, докато Вашингтон проучва въздействието върху климата.

Газът е по-чист от петрола, но все пак е изкопаемо гориво, поради което нарастващият му превес е смесена благословия за усилията за избягване на най-тежките последици от изменението на климата. Някои анализатори смятат, че той по-скоро ще забави, отколкото да ускори прехода към свят с ниски въглеродни емисии.

По-студена от очакваното зима или прекъсвания на доставките също могат да доведат до скок на цените на втечнения природен газ, докато в корабоплаването някои собственици на кораби могат да изберат да преминат направо към по-чисти алтернативи като амоняк, когато поръчват кораби, прескачайки изцяло втечнения природен газ.

„Като се имат предвид правителствените политики за ограничаване на замърсяването и отказ от дизеловите горива, превозът на товари с втечнен природен газ вероятно ще остане важна опция“, казва Михал Мейдан, ръководител на Китайската енергийна програма в Оксфордския институт за енергийни изследвания. „Но той ще се променя в зависимост от цените.“