Оптимизмът на хедж фондовете за петрола е най-нисък от десетилетие

Графика на деня, 08.06.2024 г.

16:03 | 8 юни 2024
Автор: Джулия Фанзерес
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Хедж фондовете изхвърлиха възходящите залози върху суровия петрол Brent и увеличиха позициите си срещу глобалния бенчмарк – изпращайки позиционирането си до най-малко възходящо от почти десетилетие – след като ОПЕК и нейните съюзници решиха да върнат известно производство тази година.

Нетната дълга позиция на паричните мениджъри върху суров петрол Brent се сви със 102 075 лота до общо 45 678 лота в данните до вторник, показват седмичните данни на ICE Futures Europe за фючърси и опции. Това е най-ниското ниво за нетната дълга позиция от септември 2014 г.

Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха под 78 долара за барел тази седмица, най-ниското ниво от четири месеца, след като ОПЕК и нейните съюзници се споразумяха през уикенда да върнат някои доставки на пазара от октомври. Суровият петрол вече отслабваше повече от месец на фона на слабото търсене и намаляващите геополитически рискове, а алгоритмите за следване на тенденцията ускориха спада, след като решението изненада някои участници на пазара.

По-късно през седмицата министрите от ОПЕК+ повториха, че планът за съживяване на част от производството зависи от пазарните условия. Коментарите помогнаха на петрола да намали загубите си за седмицата и биха могли да предизвикат обрат в позициите на финансовите мениджъри в данните от следващата седмица.