Цената на петрола е близо до тримесечно дъно - ОПЕК+ и търсенето в САЩ са на фокус

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници ще проведат своята политическа среща онлайн, като се очаква да удължат съкращенията на производството до втората половина на 2024

08:29 | 27 май 2024
Обновен: 08:30 | 27 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола се стабилизира след най-голямата си седмична загуба от четири години насам, като фокусът е насочен към срещата на ОПЕК+ за доставките в неделя и търсенето в САЩ в началото на летния шофьорски сезон. 

Фючърсите върху сорта Brent се задържаха над 82 долара за барел, след като миналата седмица спаднаха с 2,2% и докоснаха най-ниската си стойност от началото на февруари, а West Texas Intermediate се намираше близо до 78 долара. Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници ще проведат своята политическа среща онлайн, като се очаква да удължат съкращенията на производството до втората половина на 2024 г.

„Въз основа на настоящите пазарни очаквания, че ОПЕК+ вероятно ще удължи съкращенията, рисковете за петрола са наклонени нагоре“, заяви Гао Джиан, анализатор в базираната в Шандун Qisheng Futures Co.


Пазарът се фокусира върху срещата на ОПЕК+. Срещата на алианса е отложена за 2 юни и е включена онлайн

Пазарите са затворени в понеделник заради празниците в Обединеното кралство и САЩ, където уикендът на Деня на паметта дава началото на летния шофьорски сезон. Според Американската автомобилна асоциация броят на хората, които се очаква да пътуват през уикенда, може да бъде най-голям от близо 20 години насам. 

Сортът Brent е повишил цената си с около 7% през тази година, подкрепен от продължаващите геополитически рискове и съкращаването на добива от ОПЕК+ с 2 млн. барела дневно. Въпреки това фючърсите се понижиха от средата на април, тъй като нервността, че конфликтът в Близкия изток ще се разпространи и ще наруши петролните потоци, отслабна.