Геополитически риск след смъртта на Раиси, част 1

Зияд Дауд, Bloomberg

16:57 | 24 май 2024
Обновен: 10:07 | 25 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

По-рано тази седмица дискутирахме политическите последствия от смъртта на президента Раиси с нашите колеги. Те заявиха, че това няма да промени ситуацията твърде много, тъй като властта е концентрирана в ръцете на върховния лидер – аятолаха.

Чудя се дали ще има някакви промени от икономическа гледна точка? Дали можем да очакваме промени в иранската икономика? На фона на това, че все още са под санкции от САЩ и инфлацията все още е много висока в страната?

Не очакваме значителни изменения в иранската икономика. Както споменахте, президентът има важна роля, но тя не е най-важната в Иран. Върховният лидер има най-важната роля в Иран.

Освен това, различните военни групи играят важна роля в изграждането на външнополитическата стратегия на Иран. Те имат увеличаващо се влияние в иранската икономика. Така че не очакваме значителни промени там.

Ако погледнем вън, в региона, какво се случва във връзка с войната, не се очакват никакви промени. Ако погледнем цените на петрола в момента, те се движат по-бавно, отколкото бяха преди седмица, преди смъртта на иранския президент.

Ако погледнем премията за геополитически риск в цените, в момента тя е почти нула.

Удивително. Видях, че във Вашия коментар сте определили премията за геополитически риск за петрола около нула. Това е понижение от 12 долара за барел през октомври.

Това говори за факта, че инвеститорите в петрол не се притесняват толкова много от всичко, което се случва в региона и потенциалното му влияние върху производството.

Освен това има повече от седем месеца конфликт в региона и научихме нещо от това – как различните участници реагират на конфликта. През октомври имаше много повече несигурност и затова премията за риск беше 12 долара за барел.

През април, когато Иран и Израел си разменяха директни, но премерени атаки, премията за риск беше положителна стойност – 2 долара – но очевидно това е много по-ниска стойност от тази за октомври. Днес е почти нула.

Смъртта на иранския президент не е променила това по никакъв значим начин.

Смятам, че е много интересно, че иранското производство на петрол се движи нагоре. Доста хора ще се изненадат да го чуят.

Аз се изненадах да го чуя, защото имаше имплицитна сделка между САЩ и Иран миналата година, която позволи на Иран да увеличи производството си на петрол, но бих предположил, че след октомври и започването на войната в Близкия Изток ще има затягане на налагането на санкциите над Иран.

Това не се случи – производството днес е подобно на нивата през октомври. Предполагам, че изборите в САЩ имат нещо общо.

Вие го казахте, не бях аз. Идат избори в САЩ и може би затова си затварят очите за количеството петрол, което произвежда Иран.