Петролът се задържа близо до тримесечно дъно след признаци на слабост на пазара

Brent беше малко променен близо до $81 за барел, докато West Texas Intermediate се задържа под $77

09:30 | 24 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се търгуваше близо до най-ниското ниво от повече от три месеца, тъй като пазарът показа признаци на слабост преди летния сезон на шофиране в САЩ.

Суровият петрол Brent беше малко променен близо до $81 за барел, докато West Texas Intermediate се задържа под $77. И двата сорта са напът за седмична загуба. Уикендът на Memorial Day обикновено се разглежда като начало на пиковия период на шофиране в САЩ и инвеститорите ще наблюдават, за да преценят перспективите за търсене.

Цената на суровия петрол все още е по-висок тази година отчасти поради съкращенията на добива от ОПЕК+, но фючърсите се понижиха от средата на април. Бързият спред за Brent беше близо до попадане в низходяща контанго структура по-рано тази седмица, което показва достатъчно предлагане, докато финансовите мениджъри намалиха залозите си за нарастващите цени.

Алиансът ОПЕК+ се събира на 1 юни и се очаква да удължи настоящите ограничения на добива през втората половина на 2024 г. Тази година групата намали добива с около 2 милиона барела на ден.

„Предстоящата среща на ОПЕК+ ще разсее несигурността относно доставките“, каза Джоу Ми, анализатор в Chaos Research Institute в Шанхай, добавяйки, че търсенето в САЩ се възстановява и трябва да получи тласък от летния сезон на пътувания.