Петролът се насочва към тримесечен ръст, докато ОПЕК+ държи линия на свиване

Китай изглежда все по-позитивно след последните публикувани данни, а съкращенията на ОПЕК+ също ограничават предлагането

08:30 | 28 март 2024
Автор: Юнчан Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поскъпна и се насочи към солидна тримесечна печалба поради очакванията, че съкращенията на доставките от ОПЕК+ ще затегнат световния пазар.

Фючърсите на West Texas Intermediate поскъпнаха до близо 82 долара за барел след скромен двудневен спад, а цената на петрола сорт Brent надхвърли 86 долара. Американският бенчмарк за суров петрол поскъпна с 14% през тази година, като ключовите времеви интервали се промениха от контанго - мечи модел - до противоположната структура на изоставане през този период.

Съкращенията на ОПЕК+ с 2 млн. барела дневно бяха удължени до края на юни, което подкрепя очакванията, че световните запаси ще намалеят. Според няколко официални лица преди срещата за преглед през следващата седмица делегатите не са видели необходимост да препоръчват промени, тъй като квотите са доказали своята ефективност.

За съживяването на суровия петрол през първото тримесечие допринесоха и ударите на украински безпилотни самолети по руската енергийна инфраструктура, геополитическото напрежение в Близкия изток и ръстът на търсенето в азиатските икономики, включително Индия. Все пак увеличението на националните запаси от суров петрол и бензин в САЩ по данни от тази седмица намали донякъде свиването на запасите, като предлагането на петрол извън ОПЕК+ продължи да се разширява.

Този оптимистичен фон накара някои банки да предупредят, че има възможност за по-високи цени в зависимост от развитието на събитията. Въпреки че се придържа към съществуващите прогнози, JP Morgan Chase & Co. заяви тази седмица, че има вероятност цената на петрола тип Brent да достигне трицифрени стойности до септември, ако въздействието на съкращаването на производството от страна на Русия не бъде компенсирано от други контрамерки.

Налице е повишена бича нагласа, тъй като "условията за търсене остават по-стабилни от очакваното в САЩ и Китай", каза Хан Жонг Лян, инвестиционен стратег в Standard Chartered Plc. Китай изглежда "все по-позитивно след последните публикувани данни", а съкращенията на ОПЕК+ също ограничават предлагането, каза той.