Политиката на ОПЕК+ стабилизира петрола въпреки геополитическото напрежение

Световният бенчмарк Брент се търгуваше под 87 долара за барел, след като в понеделник поскъпна с 1,6%, а West Texas Intermediate беше близо до 82 долара

12:20 | 26 март 2024
Автор: Антоанет Василева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът се стабилизира след най-големия си ръст от една седмица насам, тъй като ОПЕК+ ще потвърди политиката си за намаляване на производството на фона на напрежението в Близкия изток и Русия.

Световният бенчмарк Брент се търгуваше под 87 долара за барел, след като в понеделник поскъпна с 1,6%, а West Texas Intermediate беше близо до 82 долара. Според няколко национални представители делегатите на ОПЕК+ не виждат необходимост от промяна на политиката на предлагане на срещата за преглед следващата седмица, като действащите до юни квоти се оказват ефективни. Хутите подновиха заплахите си срещу Саудитска Арабия, ако тя подкрепи ударите на САЩ.

50-дневната пълзяща средна на Brent скоро ще надхвърли 200-дневния праг 

Досега през това тримесечие суровият петрол е поскъпнал с почти 13%, след като излезе от тесния диапазон, в който се намираше през първите няколко месеца. Нападенията на Украйна срещу руските рафинерии повлияха на печалбите, както и признаците за засилване на някои продуктови пазари, включително на бензина. Положителните общи пазарни перспективи подтикнаха хедж фондовете да увеличат бичите си залози за Брент.

Междувременно в Индия купувачите на венецуелски петрол спряха покупките от производителя от ОПЕК преди изтичането на срока на освобождаване от санкции в средата на следващия месец. Това се случи, след като южноазиатската държава спря да приема суров петрол на танкери, собственост на руското държавно дружество Sovcomflot PJSC, поради рисковете от санкции.

Признаците за промяна в паричната политика също подпомогнаха настроенията. Федералният резерв сигнализира за готовността си да намали лихвените проценти по-късно тази година, което повиши апетита към рисковите активи, включително към петрола. През последните сесии фючърсите върху суровия петрол следваха капиталовите бенчмаркове.

Рисковете от прекъсване на доставките се запазват“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte в Сингапур, като посочи войната между Русия и Украйна, която засяга все повече рафинерии. Слабият курс на щатския долар досега през тази седмица също е в подкрепа на това, каза той.

Техническият фон също е положителен, като пълзящите средни на Брент са близо до образуването на златен кръст - бичи модел. Това се случва, когато 50-дневната пълзяща средна на даден актив превишава съответната 200-дневна стойност. Последните промени в договорите за доставка през август помогна на Брент да поскъпне с повече от 10 долара за барел до над 95 долара.