Ралито на Lenovo от 60% може да продължи, тъй като AI увеличава оптимизма

Акциите на най-големия производител на персонални компютри в света в Хонконг се повишиха с над 30% от най-ниското си ниво в средата на октомври

19:15 | 21 декември 2023
Автор: Шарлот Ян
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тримесечното покачване на акциите на Lenovo Group Ltd. може да има своите основания, благодарение на признаците за възстановяване на глобалното търсене на персонални компютри и ентусиазма по отношение на продуктите на китайската фирма, свързани с изкуствения интелект.

Акциите на най-големия производител на персонални компютри в света в Хонконг се повишиха с над 30% от най-ниското си ниво в средата на октомври, което ги превърна в най-добре представящия се индекс Hang Seng Tech Index през периода. Скокът от 60% през тази година го поставя на пътя към най-силното годишно представяне от 2009 г. насам.

Скокът на Lenovo беше част от по-широкото рали сред нейните колеги на фона на признаците, че след пандемията спадът в индустрията може би най-накрая е приключил, подпомогнат от цикличното търсене на подмяна и надграждане на компютри. Големите надежди за нови продукти, които могат да се възползват от продължаващата инвестиционна лудост в областта на изкуствения интелект, също подхранват оптимизма, че бичият ръст на акциите може да продължи и през 2024 г.


Акциите на Lenovo са поскъпнали тази година

"Според мен силните настроения се дължат главно на предстоящото възстановяване на търсенето на персонални компютри, което вероятно ще започне от края на 2023 г., и на нарастващата страст около концепцията за "персонален компютър с изкуствен интелект"," казва Стивън Цън, анализатор в Bloomberg Intelligence.

Миналия месец Lenovo заяви, че цели ръст на приходите от персонални компютри през това тримесечие, след като признаците на дългоочакваното възстановяване помогнаха да се отчете по-малък от опасенията спад на печалбата. Компанията продължава да вижда едноцифрен ръст на доставките на персонални компютри в световен мащаб през следващата година и остава уверена, че ще успее да изпревари съперниците си предвид водещата си пазарна позиция и по-голямата експозиция към търговски модели, пишат анализатори на Goldman Sachs Group Inc. включително Верена Дженг в неотдавнашна бележка след среща с ръководството на Lenovo.

Световните производители на персонални компютри се борят със спада, който се появи след ерата на Covid, но според изследователската компания International Data Corp. през третото тримесечие низходящата спирала се е забавила. Тъй като над 75% от приходите на Lenovo идват от чужбина, компанията е по-малко изложена на забавянето на китайската икономика.

Друг сериозен стимул за динамиката на акциите се крие във вълнението на инвеститорите от първия проект за сървър с изкуствен интелект, който стартира този месец, и още продукти в процес на разработка за следващата година.

"Даваме оценка "купува" на Lenovo, тъй като смятаме, че тя е добре позиционирана да се възползва от подобряването на технологията за изкуствен интелект", написа Дженг от Goldman. "Очакваме, че по-високите изисквания на ИИ към изчислителната мощ и новите функции на ИИ ще подкрепят търсенето на крайни устройства на Lenovo."

Ценовата цел на Goldman от 11,79 хонконгски долара предполага 14% ръст спрямо последната цена на акциите.

Трейдърите изразяват своята оптимистична нагласа и на пазара на опции, където правото за закупуване на акции на Lenovo след три месеца сега е със значителна премия над цената му преди месец. В същото време пут-опциите, които предлагат на инвеститорите правото да продадат акциите, са станали по-евтини.

Със сигурност Lenovo вече не изглежда евтино. Сега акциите се търгуват на цена 11 пъти по-висока от бъдещата печалба, в сравнение със средна цена от 9 пъти за последните пет години.

"Очакванията са наистина много високи", казва Xiadong Bao, мениджър на фонд в Edmond de Rothschild Asset Management. "Но ако ръководството успее да постигне това, което е ръководило досега, и ако ранните пазарни отзиви са положителни за местните приложения на изкуствения интелект на високотехнологичния компютър с изкуствен интелект и свързаното с него увеличение на средната продажна цена с 10-15%, превъзходството може да продължи."


Uber се справя по-добре от DoorDash и Lyft през 2023 г.

Uber Technologies Inc. поскъпна с повече от 150% тази година, като компанията отбеляза поредни тримесечни печалби и повишено търсене, което помогна на акциите ѝ да надминат конкурентите си. Сред тях са по-малкият партньор в областта на онлайн доставките на храна DoorDash Inc., чиято стойност се е увеличила повече от два пъти през тази година, и фирмата за превоз на пътници Lyft Inc. с ръст от 37%. И трите акции се понижиха в сряда.