Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

"Великолепната седморка" води ралито при акциите, а златото над $2000 за тройунция

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор на DeltaStock, в "Клуб Investor" 02.12.2023 г.

21:30 | 2 декември 2023
Автор: Георги Месробович

През последния месец търговията с дългосрочни облигации, особено на тези с падеж след 20 и 30 години, се оказа изключително успешна. Акциите преминават през по-спокойна седмица, като след успешния ноември, акциите на S&P и DAX отчитат най-доброто си представяне за последните 18 до 24 месеца. Прогнози за 2024 г. предвиждат намаляване от 100 базисни точки на основните лихвени проценти, а дори в момента съществува 5% вероятност за намаляване, от страна на Федералния резерв, през януари, това каза Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор на DeltaStock, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Безспорно, последният месец на финансовите пазари се наблюдават значителни повишения особено в облигационния сектор, които отчитат най-добрия си месец от 2008 г. насам, каза Чаушев. Търговията с дългосрочни облигации, особено на тези с падеж след 20 и 30 години, се оказа изключително успешна. Няколко фактора допринасят за това силно рали, като един от тях е очакването на пазара за по-бързо намаляване на лихвените проценти в САЩ. Прогнози за 2024 г. предвиждат намаляване от 100 базисни точки на основните лихвени проценти, а дори в момента съществува 5% вероятност за намаляване, от страна на Федералния резерв, през януари, обясни гостът.

„Наблюдаваме спад във доходността и покачване на цената на бондовете. (В момента се закупуват облигации) Със спекулативна цел, която е по-краткосрочна, в случая може би още 1-2 месеца може да се издържи този трейд; Не се цели държането до падеж на дадените бондове.“

Според госта акциите преминават през по-спокойна седмица, като след успешния ноември, акциите на S&P и DAX отчитат най-доброто си представяне за последните 18 до 24 месеца. Наблюдава се корелация между германските и американските индекси, особено когато американските индекси показват силен ръст, това влияе и на германските. Подпомаган от включването на Rheinmetal и военният сектор, DAX се изстрелва нагоре. Проекции за бъдещето включват възможното намаляване на лихвения процент от ЕЦБ през април 2024 г., което може допълнително да насърчи рали при акциите.

„Излязоха данни, които са свързани с инфлацията и безработицата и това, което наблюдаваме в Германия е едно покачване на безработицата, което съответства и на по-негативните прогнози и настроения, които имаме към представянето на икономиката.“, каза Чаушев.

Със сигурност, технологичните гиганти познати като „Великолепната седморка“, в които влизат: Meta, Alphabet, Nvidia, Amazon, Tesla, Apple и Microsoft, предвождат ралито в американския акционен пазар, докато S&P500 (шеговито наричан S&P493) остава с по-слабо, от тях, представяне. Tesla представи новия си Cybertruck – новият им флагман, което се отрази на акциите на компанията, които се представиха една идея по-добре, каза гостът.

Когато става въпрос за Apple, компанията разнообразява продуктите си, но все пак е предизвикателство да създадеш нещо революционно след успеха на предишните продукти. Очакванията за влизане в областта на изкуствения интелект все още не са изпълнени, но това не изключва бъдещи разработки, а продуктите свързани с Iphone остават основното перо в продажбите им. След данните, които сочат за забавяне на китайската икономика, е възможно продажбите на Apple да спаднат, обясни гостът.

„Имахме по-сериозни спадове, този месец, на цените на петрола, като самата среща на ОПЕК, която всички чакахме, за да видим дали страните участнички ще намалят добива, за да подкрепят цената, беше отлагана на няколко пъти, но този уикенд се надявам да имаме по-сериозни изводи; Чакаме Саудитска Арабия да започне да сваля производството на петрол“.

Гостът допълни, че отношенията между членките на ОПЕК са започнали да се нормализират, но войната в Близкия Изток прекрати този процес.

Златото продължава да привлича вниманието, като премина над 2000 долара за тройунция. В случай на закрепване на цена над 2060 долара, прогнозите за цената на златото през 2024 г. може да бъдат ревизирани в посока на повишение. Глобалната икономика вече показва знаци на забавяне, което допълнително насърчава търсенето на злато като инвестиционен актив.

Като равносметка, за изминаващата година, гостът обясни, че зависи сектора и актива, в който бяхме инвестирали в началото на 2023 г. сега щяхме да имаме различна печалба или загуба.

„Ако бяхме избрали по-общи американски индекси например NASDAQ, (при инвестиция от $100) щяха да са $140, ако бяхме избрали, някои единични акции като Nvidia - $250. Но има и акции, които не показаха подобни ръстове като – Solarenergy -една от компаниите, които миналата година се представи изключително добре, тази година е с над 60% спад.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.