Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Lenovo очаква спад в търсенето и проблеми с логистиката заради нулевия Covid

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 26.05.2022

13:19 | 26 май 2022
Обновен: 15:56 | 26 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Илон Мъск отделя още от богатството си, за да финансира сделката си за Twitter Inc. на стойност 44 млрд. долара и търси допълнителни финансови кредитори на фона на резкия спад на цената на акциите на Tesla Inc. през последните седмици, посочи Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Планът за финансиране на Мъск вече включва 33,5 млрд. долара собствен капитал, в сравнение с 27,25 млрд. долара преди това. Милиардерът и главен изпълнителен директор на Tesla вече не планира да разчита на маржин заем, обезпечен с акции на неговата компания за електромобили, чиито цени се понижиха с около една трета, откакто Twitter прие офертата му в края на април.

Акциите на Twitter поскъпнаха с повече от 5% в следборсовата търговия, след като беше публикувана регулаторната документация, съдържаща подробна информация за актуализирания план за финансиране на Мъск. Акциите на Tesla отстъпиха с около 1% в късната търговия.

За да помогне за плащането на сделката, милиардерът разкри в началото на май, че е набрал около 7 млрд. долара от инвеститори, чието участие на практика намалява личния риск, който той трябва да поеме. Най-големият принос към този пакет дойде от принц ал-Уалид бин Талал от Саудитска Арабия, който се съгласи да запази дял в Twitter на стойност 1,9 млрд. долара след поглъщането от страна на Мъск.

Същевременно ракетната компания на Илон Мъск набра нови поне 1,5 млрд. долара, за да финансира разширяването си, а SpaceX се изстреля към оценка от 125 млрд. долара. През миналата година компанията бе оценена на 100 млрд. долара според изследователската компания PitchBook.

Печалбата на китайския концерн за потребителски технологии Lenovo Group Ltd. надхвърли пазарните прогнози, след като най-големият производител на персонални компютри в света увеличи преднината си пред дългогодишния си конкурент от САЩ HP Inc.

Нетната печалба на китайския гигант в областта на персоналните компютри скочи с 58% до 412 млн. долара през първите три месеца на годината, показва отчетът на компанията, цитиран от Bloomberg. Сумата е над средната оценка на анализаторите за 354 млн. долара. Приходите от продажби за същия период възлизат на 16,7 млрд. долара в сравнение със средните очаквания за 17,6 млрд. долара.

Компанията предвижда нарастващи трудности, тъй като строгите мерки за ограничаване на Covid-19 в Китай намаляват търсенето на дребно и пречат на производството и логистиката. В Шанхай властите забраниха на 25-те милиона жители да напускат града в продължение на близо два месеца, като издигнаха метални бариери пред жилищните комплекси.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.