Петролът е стабилен след данните за запасите, но опасенията за търсенето остават

Петролът все още е с 10% надолу тази година, заради бавното възстановяване на Китай, повишенията на Фед и силните потоци на петрол от Русия

13:21 | 8 юни 2023
Обновен: 13:43 | 8 юни 2023
Автор: Йонгчан Чин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът се стабилизира, тъй като инвеститорите прецениха разнопосочните данни от САЩ за запасите от суров петрол и нефт на фона на продължаващите опасения относно перспективите за търсенето.

Фючърсите на West Texas Intermediate се търгуваха близо до 72 долара за барел, след като в сряда поскъпнаха с 1,1%. Запасите от суров петрол в хъба за съхранение в Кушинг нараснаха за седма седмица, докато запасите от бензин също се увеличиха, според правителствени данни. Въпреки това използването на рафинериите беше на най-високото ниво от 2019 г. насам, което създава известни оптимистични нагласи за търсенето през лятото.

Oil Steady
Петролът се стабилизира след разнопосочните данни за запасите в САЩ. Опасенията за търсенето продължават да витаят над пазара

Петролът все още е с 10% по-ниско ниво през тази година, тъй като бавното икономическо възстановяване на Китай, повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и силните потоци от руски суров петрол натежават върху цените. По-късно в четвъртък инвеститорите ще следят и данните за молбите за помощи при безработица, за да получат информация за по-нататъшния ход на паричната политика на САЩ.

"Ястребовите трусове се усещат в глобален мащаб, което е сигнал, че може да се подготвя още затягане", заяви Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte. "Сегашното ценово действие ясно отразява по-широките макрозагрижености."

Поетото през уикенда обещание от Саудитска Арабия да намали още доставките от пазара през юли доведе до първоначален ръст на цените в понеделник, но оптимизмът около ограниченията бързо избледня. Citigroup Inc. заяви, че съкращението няма да компенсира слабите фундаментални показатели на пазара, като банката е настроена негативно към перспективите за втората половина на годината.

Макар че запасите от бензин в САЩ нараснаха за първи път от пет седмици насам, според данни на Администрацията за енергийна информация наличностите все още са под петгодишната сезонна средна стойност. Уикендът на Мемориалния ден в края на май обикновено е началото на летния шофьорски сезон в САЩ.