Бирол: Китай е най-важния фактор на петролния пазар

Фатих Бирол, директор на Международната енергийна агенция /IEA/

12:09 | 8 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

През уикенда бе срещата на ОПЕК+. Какво мислите за решението на саудитците? Колко ще поскъпне петролът?

Зависи от членовете на ОПЕК каква политика на производство ще следват. Нашите цифри показват, че при нормални обстоятелства втората половина на тази година ще бъде със затегнато предлагане. Заради силното търсене, с около 2 млн барела на ден повишение. Това е същото, както при други организации – предлагането не е особено голямо.

Освен това съкращение на производството може да добави натиск към ръст цените.

Песимистично ли сте настроен като цяло за развитието на пазара на петрол заради опасенията от рецесия и търсенето от Китай?

Както обикновено има много неизвестни на петролния пазар. Ако трябва да посоча най-важното, това е Китай. Китайската икономика.

Като казвам, че тази година очакваме ръст на глобалното търсене от над 2 млн барела на ден, 60% от този ръст трябва да дойде от Китай.

Ако китайската икономика отслабне или расте по-слабо, отколкото очакват много международни институции, разбира се, това може да доведе до песимистично настроение.

Но при нормален икономически ръст в Китай, при тези съкращения на производството може да имаме натиск към повишение на цената.