В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Решението на ОПЕК+ подкрепя ръста на европейските индекси

Пазарен коментар на Валъри Тайтел, Bloomberg Лондон, "В развитие", 05.06.2023 г.

15:39 | 5 юни 2023
Обновен: 16:37 | 5 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Петролът поскъпна след решението на Саудитска Арабия да намали производството. Петролните фючърси се колебаят, те добавиха около 2% и акциите на Shell и BNP подкрепиха европейските индекси. Това коментира Валъри Тайтел, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Eurostoxx 600 постигна леки ръстове. Енергийният сектор е най-добре представящият се, а с потребителските акции и технологичните изостават.

На американските пазари фючърсите върху S&P 500 се колебаят след силното рали миналата седмица, което вдигна индекса на прага на бичия пазар.

Доходността по американските държавни облигации пак расте. Чувствителните на политиката двугодишни добавиха 4 базисни пункта до над 4.5%. Доходността по 10-годишните добави 5 базисни пункта до 3,25%.

Доларът продължава да се засилва от петъчния доклад за работните места и поскъпва с 0.2%. Спекулациите растат за евентуално задържане от Фед на  лихвите по време на юнското заседание и повишение след това.

В азиатската сесия японските акции продължиха да растат, Nikkei направи рали с 2.2% ръст в понеделник като затвори на нов 33-годишен връх.

Утре Bank of Australia и централната банка на Полша имат заседания за лихвите. В сряда Китай изнася данните за износа и втоса, а Bank of Canada ще заседава за лихвата. В четвъртък ще имаме седмичните данни от САЩ за молбите за безработица.

В края на седмицата ще получим данни за потребителската инфлация в Китай и PPI.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.