Йергин: Саудитска Арабия се мисли за централната банка на петрола

Даниел Йергин, зам. председател на S&P

17:21 | 6 юни 2023
Преводач: Мария Попова

Когато говорим за петрол, човекът, към когото винаги се обръщаме е Даниел Йергин, глобален заместник председател на S&P и автор на „Новата карта: енергетиката, климата и сблъсъка на държавите“. Изглежда изненадващо, защото ОПЕК взе решение, но изглеждаше така, сякаш Саудитска Арабия сама взе решението и пренебрегна всички други. Защо го направи? Защо Саудитска Арабия действа самоволно?

Тя не може да събере единомишленици, които да решат какво да правят, а в момента Саудитска Арабия гледа на себе си като на централна банка за петрола. И както каза министърът на петрола, те ще направят всичко, за да стабилизират пазара. Явно смятат, че съкращението от един милион барела през юли ще бъде мост към втората половина на годината, когато всеобщите очаквания са за затягане на фундаментите на пазара. Тази стъпка ще попречи на по-нататъшно понижение в цените.

Има нещо, което не разбирам: ако и без това ще затягат производството през втората половина на годината, защо един месец на снижаване на добивите има толкова голямо значение?

Това вероятно се дължи на търсенето, което не се оказа такова каквото хората смятаха, че ще бъде: разочарованието от Китай, слабият пазар в Европа и несигурността относно Съединените щати. Те не искат да се окажат в ситуация, в която цената се понижава още повече, защото ще е трудно да се изкатерят от едно дъно. Министърът на петрола и енергетиката вече има опит с това, така че едностранното намаляване на производството трябва да покаже, че те ще поддържат пазара стабилен и очакват по-добър пазар през втората половина на годината.

Питам се доколко прецизна е картината на предлагането в момента. Очевидно сме се фокусирали над действията на Саудитска Арабия и останалите големи производители. Но Русия си остава голямата въпросителна и все още има значително изкривяване на данните за тяхното производство и по-важното – къде се продава.

Определено голямото неизвестно е руското производство. То не се е понижило както казваха и това е един от въпросите, които не се обсъждат: каква е квотата на Русия в рамките на ОПЕК+.

Но в момента играта, която Русия играе е да постига най-доброто за руските военните действия, а това означава да изнася колкото може повече петрол и да получава приходи, ако и те да са по-ниски отколкото са били заради ограничението на цената, което Западът наложи за руския петрол.

Те определено правят всичко възможно, за да го заобиколят и пренареждат петролния пазар. Преди 2 години Индия не купуваше петрол от Русия, а днес заедно с Китай са най-големите купувачи на руски петрол. Преди две години Европа беше най-големият купувач, а в момента почти не купува.