Фючърсите в Европа и САЩ се покачват след спасителния пояс за Credit Suisse

Еврото се засили леко преди очакваното увеличение на лихвения процент от Европейската централна банка

10:11 | 16 март 2023
Обновен: 11:26 | 16 март 2023
Автор: Ричард Хендерсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фючърсите върху европейските и американските акции се повишиха, азиатските акции намалиха загубите, а държавните ценни книжа на САЩ паднаха в четвъртък, след като Credit Suisse Group AG заяви, че ще заеме пари от централната банка на Швейцария и ще се стреми да изкупи обратно дълг.

Договорите за индекса Euro Stoxx 50 поскъпнаха с повече от 2%, тъй като новините от Credit Suisse осигуриха спокойствие за нервните инвеститори. Тя е уредила заем до 50 милиарда франка (54 милиарда долара) от механизма за ликвидност на Швейцарската национална банка и ще предложи обратно изкупуване на до три милиарда франка дълг, деноминиран в долари и евро.

Швейцарският франк поскъпна след новините при нестабилната търговия след рязко разпродажба в сряда. Еврото се засили леко преди очакваното увеличение на лихвения процент от Европейската централна банка по-късно в четвъртък, като сега повече инвеститори се позиционират за движение от 25 базисни пункта след предишни очаквания за двойно по-голямо затягане.

Доходността на американските облигации се увеличи след резките спадове през предишната сесия. Доходността в Австралия и Нова Зеландия спадна, както и тази по 10-годишния дълг на Япония. Йената се търгуваше на най-високото ниво спрямо долара от месец. Индексът на долара падна.

Азиатските акции възстановиха някои загуби от по-рано през сесията, докато показателят за региона остана надолу с около 1%. Показателите за акции в Япония, Австралия и Хонконг също паднаха с около 1%, като финансовите компании са сред най-тежко засегнатите на трите пазара. Индийският индекс NSE Nifty 50 се насочи към техническа корекция, след като се понижи с 10% от върха през декември в четвъртък.

Договорите за S&P 500 се повишиха с около 0,4%, след като индексът падна с 0,7% в сряда. Технологичните акции предложиха известен оптимзъм, тъй като търговците започнаха да прогнозират покачване на лихвените проценти по-малко от очакваното преди. Фючърсите на Nasdaq 100 се повишиха в четвъртък, след като бенчмаркът отбеляза своя трети ден на ръстове в сряда, след като книжата на Netflix Inc., Meta Platforms Inc., Microsoft Corp. и Amazon.com Inc. се поскъпнаха.

Продажбите на банкови акции повлякоха KBW Bank Index, един от най-широките измерители на банковата система на САЩ, надолу с повече от 3% в сряда. Акциите на First Republic Bank паднаха с повече от една пета, след като рейтингът им бе свален до ниво "боклук" от две кредитни фирми, което доведе до спад през последната седмица от повече от 70%.

Търговците бяха разделени почти поравно относно това дали Федералният резерв ще увеличи лихвените проценти, когато заседава следващата седмица. Пазарното ценообразуване сега предполага, че Фед скоро ще обърне политиката и ще намали лихвите с до 1% до края на годината.

„Този епизод не е същият като през 2008 г. Това не е кредитна криза, а криза на активите“, каза Никълъс Ферес, главен инвестиционен директор на Vantage Point Asset Management. „Предизвикателството, което сега беше разкрито, е фантазията за пазарната оценка на рисковия капитал, частния капитал и активите с търговски недвижими имоти.“

На други пазари петролът поскъпна от най-ниското си затваряне от 15 месеца след тридневен спад, започнат от банковата криза в САЩ и ускорен от покриване на опции.

Медта и алуминият също поскъпват. Златото се търгуваше близо до шестседмичен връх поради признаци, че проблемите в банковия сектор може да накарат Фед да спре повишаването на лихвите.