Според JPMorgan вероятността за рецесия рязко намалява

Икономистите не са толкова оптимистично настроени

19:15 | 21 януари 2023
Обновен: 19:16 | 21 януари 2023
Автор: Деница Цекова
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

През седмицата, белязана от нови опасения за рецесия от Уолстрийт до Давос, JPMorgan Chase & Co. установи, че вероятността за икономически спад, включена във финансовите пазари, всъщност е спаднала рязко от най-високите си стойности през 2022 г.

Според модела за търговия на фирмата седем от деветте класа активи - от висококачествени облигации до европейски акции - сега показват по-малко от 50% вероятност за рецесия. Това е голям обрат в сравнение с октомври, когато свиването на икономиката на практика се разглеждаше като свършен факт на всички пазари.

Глобалните мениджъри на парични средства далеч не са оптимистично настроени към икономическата траектория, като за S&P 500 все още има 73% вероятност да настъпи рецесия. Но това е по-малко от 98% през миналата година и съответства на увеличението на залозите за меко приземяване, които предизвикаха по-ранното новогодишно рали.

След най-лошата година за Уолстрийт от финансовата криза насам банковите мениджъри на годишната среща на Световния икономически форум намериха причини за надежда в охлаждането на инфлацията и отварянето на Китай.

"Повечето класове активи стабилно оценяват рисковете от рецесия, за което спомогнаха отварянето на Китай, сривът на цените на газа в Европа и по-голямото от очакваното понижение на инфлацията в САЩ", заяви стратегът на JPMorgan Николаос Панигирцоглу. "Пазарът очаква много по-малка вероятност за рецесия, отколкото през октомври."

Колегата на Панигирцоглу, Марко Коланович, предупреждава, че инвеститорите може би подценяват потенциалния натиск върху акциите от забавянето на растежа през следващите месеци. В същото време мечките могат да намерят нови патрони в по-слабото фабрично производство и продажбите на дребно, както и в ралито на облигациите, след като представителите на Федералния резерв предупредиха, че лихвите ще останат на рестриктивна територия.

Благодарение на бавното рали в последно време обаче при високодоходните кредити в САЩ се наблюдаваше едно от най-резките преоценки, като шансовете за рецесия спаднаха от 33% на 18%. Европейските пазари също внезапно затанцуваха в бичи ритъм. Индексът EuroStoxx отразява само 26% вероятност - спад от 93%. JPMorgan изчислява показателите, като сравнява предрецесионните върхове на различните класове и техните спадове по време на икономическия спад.

Икономистите не са толкова оптимистично настроени. Консенсусната им прогноза скочи до 65% от 50% през октомври.

Междувременно любимият сигнал за рецесия на пазара на облигации - кривата на доходността на държавните облигации - продължава да мига предупредително. Например тримесечните бонове носят по-висока доходност от 10-годишните си еквиваленти, което подсказва, че инвеститорите залагат на забавяне на траекторията на растежа.

Въпреки това някои инвеститори залагат на това, че централните банкери все пак ще успеят да постигнат меко приземяване, което доведе до отскок през последните седмици при по-рисковите активи.

"Не че казвам, че растежът ще скочи, единственото, което ще кажа, е, че това няма да бъде "филм на ужасите", заяви стратегът на HSBC Bank Plc Макс Кетнер в интервю за телевизия Bloomberg.

"Просто липсват низходящи катализатори, липсват низходящи изненади и следователно единственият път е нагоре."