Чанг от JPMorgan се тревожи от рецесия не сега, а в края на 2023

Джойс Чанг, ръководител глобални изследвания в JPMorgan

20:15 | 8 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Как гледате на скорошните предупреждения за инфлацията отправени от вашия шеф Джейми Даймън и други банкери? Изглежда подобни настроения стават все по-силни. Дали и вие очаквате рецесия през следващата година и колко тежка може да бъде?

Винаги сме смятали, че опасенията от скорошна рецесия са прекалени особено като виждаме данните за ръста от близо 3% на икономиката в САЩ през третото тримесечие и 1,5% през четвъртото тримесечие.

Но смятам, че ралито в момента се случи твърде бързо и мисля, че паузата в края на първото тримесечие, понижаването на инфлацията, траекторията към дефлация – всичко това се случва твърде бързо.

Аз по-скоро се тревожа от рецесия в края на 2023, когато вълната на безработицата ще се покачи при лихви от 500 базисни пункта и спад в растежа в САЩ към този момент. Затова смятаме, че рискът е по-голям в края на 2023, а много от добрите новини, които очаквахме тогава изглежда пристигат сега преди края на годината. Някои от прогнозите за края на 2023 се случват в този момент…

Но презумпцията е, че ралито е факт заради обрата в политиката на Фед, заради това, че някои неща се случиха по-рано. Питам се дали това не е някаква лудост, защото ако Фед променя политиката си, то не е заради някакви позитивни причини, а заради влошаване на фундаменталната ситуация. Възможно ли е въобще това да е причина да се купува риск?

Прибързано е да се казва, че налице е завой в политиката на Фед. Те имат още 100 базисни пункта за затягане. Задава се въпроса дали това наистина е пауза или нещо, което аз наричам „задържане на върха“, но не и обрат. Смятам, че това по-скоро е сценарият, който ние предвиждаме – ръст на риска от рецесия към края на 2023.