ЕЦБ приключи с лесните повишения на лихвите. Предстои да стане много по-трудно

Нито ЕЦБ, нито ЕК понастоящем не предвиждат връщане към целта от 2% инфлация в рамките на следващите две години

10:55 | 1 декември 2022
Автор: Яна Рандоу
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка е напът да навлезе в нов етап в борбата си с инфлацията, което вероятно ще доведе до по-оспорвани решения по паричната политика.

От този месец повишаването на лихвените проценти ще бъде съпроводено с допълнителен лост за затягане, тъй като се очертава разхлабване на баланса, а всичко това се усложнява от вероятна рецесия.

Тъй като всяко повишение изисква по-фини преценки за икономическото въздействие и условията за финансиране, тази интелектуална плетеница ще направи относителния консенсус, стоящ зад драстичните стъпки от тази година, труден за повторение през 2023 г.

"Декември ще бъде труден и без да знаем кога инфлацията ще достигне своя връх и колко бързо ще се понижи, едва ли ще стане по-лесно след това", каза Вероника Рохарова, икономист в Credit Suisse. "Ще станем свидетели на по-голямо напрежение в ЕЦБ с приближаването на лихвите към неутралните - дори само защото в близкото минало не сме имали такова."

Каквото и да направят длъжностните лица, ръководени от председателя Кристин Лагард, относно повишаването на разходите по заемите на 15 декември, решението им почти сигурно ще ги доведе до ниво, за което се счита, че вече не стимулира растежа.

Това ще отвори нова глава в политиката на централната банка, тъй като бъдещите увеличения за укротяване на инфлацията преминават от неутрални настройки към реално свиване на икономиката. След това стои въпросът колко високо трябва да се повишат в крайна сметка разходите по заемите. 

Макар че лихвените проценти ще останат най-важният инструмент, ЕЦБ ще реши и въпроса как да започне да разсрочва притежаваните облигации в размер на трилиони евро - т.нар. количествено затягане.

Дизайнът на тази политика може да се окаже отражение на компромисно решение, което обхваща и размера на повишението на лихвите през декември и темпа на бъдещите стъпки. Освен че ще се вгледат в опита на Федералния резерв, официалните лица нямат достатъчно насоки, които да използват, когато се опитват да преценят въздействието на намаляването на баланса върху финансовите пазари.

Към усложненията ще се прибави и помрачената икономическа ситуация, съчетана с несигурността кога въздействието на предишните повишения на лихвените проценти - досега с 200 базисни пункта - най-накрая ще достигне до потребителите и бизнеса.

Ценовият натиск показва слаби признаци за достигане на връхната си точка - през ноември инфлацията в еврозоната се забави за първи път от 18 месеца.

При 10% тя все още е близо до рекордни стойности и Лагард се опита да предупреди за опасността от фалшиви очаквания.

Показателите за доверие, които сигнализират, че икономиката може да е по-малко крехка, отколкото се опасявахме, подкрепят аргументите, че предстоящата рецесия няма да бъде достатъчно тежка, за да укроти значително цените. Силният пазар на труда и мерките за фискални облекчения подкрепят разходите, което кара икономистите да предупреждават за опасността от продължителен базисен инфлационен натиск.

Споразуменията относно заплащането на труда засилват причините за безпокойство. Най-големият профсъюз на работниците в Германия наскоро извоюва повишения, надхвърлящи 5% през 2023 г. и 3% през 2024 г., плюс необлагаеми бонуси в размер на 3000 евро.

Това споразумение отразява очакванията за по-бърза инфлация и в бъдеще и беше определено от председателя на Бундесбанк Йоахим Нагел като ясен вторичен ефект от ценовия натиск. В крайна сметка то може да обхване около 3,9 млн. индустриални работници в страната и да вдъхнови други.

Политиците като цяло показват убеденост, че заплахата от спирала на цените на труда в еврозоната засега е овладяна. Въпреки това нито ЕЦБ, нито Европейската комисия понастоящем не предвиждат връщане към целта от 2% в рамките на следващите две години.

През този месец те ще имат нови прогнози, които ще покажат първия поглед към 2025 г. Макар че тези прогнози едва ли ще имат същата тежест както в миналото поради несигурността около войната в Украйна, прогнозата за следващата година ще бъде полезна.

С оглед на това длъжностни лица, сред които и Игнацио Виско, предупредиха срещу "прекалено бързи и големи повишения на лихвените проценти", които биха могли да  „забавят икономическата активност".

Той и негови колеги като Франсоа Вилерой дьо Гало и Марио Сентено сигнализираха, че предпочитат повишение с половин пункт този месец. Членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел и членът на Управителния съвет Бостян Васле изглежда предпочитат трета поредна стъпка от 75 базисни пункта.

"Има основания за по-предпазлив тон в светлината на предстоящата рецесия, но има и такива основания да се придържаме към рестриктивната позиция, тъй като инфлационните очаквания остават високи", заяви Ана Боата, ръководител на отдела за икономически изследвания в Алианц Трейд. "ЕЦБ е изправена пред сложна, комплексна ситуация, в която не е лесно да се ориентира."

"Пазарите не са подготвени и искат някакви насоки. Те трябва да знаят, че - и по-важното - как - ЕЦБ най-накрая съгласува всичките си инструменти," казва Агнес Белаиш, главен европейски стратег в Baring Investment Services Limited.