Bruegel очаква ЕЦБ да даде цялата информация на пазарите

Джеромин Зетълмайер, директор на Bruegel

17:30 | 21 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

А какво ще кажете за гълъбите, които смятат, че прекалено много повишение с цял пункт? Предпочитат да изчакат и видят последствията. Така ли е? Много бързо.
 

Разбирам гълъбите. Самият аз съм гълъб. Но смятам, че в този момент те искат да видят доказателства, че мерките действат, преди да заемат позиция.

Мога ли да Ви попитам за количествените улеснения, защото тя ги спомена и говори за подробен план. При подробен план за количествени улеснения през декември, толкова скоро, според Вас какво означава това?

Че ще даде цялата информация на пазарите, за да могат да прогнозират с какво темпо ще намали баланса.

И сроковете, следователно, датите...

Това не ми е ясно. Възможно е да зависи и от датите. Ще разберем през декември.

И един много труден въпрос, но ако имате подробен план за количествените улеснения и 75 базисни пункта повишение през декември, това няма ли да доведе до голям гняв на пазара, който да каже обяви, че ЕЦБ бързо стана твърде агресивна? Да се направят двете едновременно е потенциален риск за пазара.

Всичко зависи от съдържанието на подробния план. Само повишение от 75 базисни пункта няма да доведе до сътресение на пазара.

Добре, последен въпрос. Тя ще го повтори многократно, че имат цел и задължение да намалят инфлацията. Тази година не успяха. Мнозина ще кажат, че това не е временна, а трайно установена инфлация. Въпросът е труден, но тя ли загуби доверието или самата институция?

Безспорно загубиха малко от доверието и затова сега са по-агресивно настроени.

Но като казвате, че са загубили доверие, дали е поради начина, по който действаха или поради големите промени на моменти и диагностициране на ситуацията? Или просто поради комбинацията на политиките. Някои твърдят, че са пропуснали голям прозорец за повишение в началото на годината.

Съгласен съм с това. Те си поставиха доста объркващи указания през миналия декември, с което обвързаха зависимия от срокове темп на повишаване с данните. А след това, когато тези две неща доведоха до противоречие. Така че след като дори и данните изискваха по-бързо затягане, те се придържаха към умерено темпо и това им навреди.