Акциите поскъпват на фона на ръст на технологичния сектор в Хонконг

Индексът на азиатските акции се повиши, както и европейските фючърси, след като S&P 500 затвори на най-високото си ниво от средата на септември

10:02 | 23 ноември 2022
Обновен: 10:27 | 23 ноември 2022
Автор: Ричард Хендерсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите се повишиха в Азия след рали на "Уолстрийт", с печалби в листнатите в Хонконг технологични акции на фона на спекулациите, че регулаторните репресии на Китай върху сектора може да са по-близо до своя край.

Индексът на азиатските акции нарасна заедно с европейските фючърси, след като S&P 500 затвори на най-високото си ниво от средата на септември. Настроенията бяха подсилени от коментари на служители на Федералния резерв, които сигнализираха за готовност за забавяне на повишенията на лихвите, и от оптимистичните печалби на Best Buy Co. и Abercrombie & Fitch Co.

Акциите на технологичните компании в Хонконг консолидираха ръста си след известна волатилност, докато инвеститорите претегляха последиците от доклада, че Ant Group Co. е изправена пред глоба от над 1 милиард долара от централната банка на Китай. Новината предизвика спекулации, че това би могло да сложи край на правителствените мерки срещу технологичните дружества и да позволи на Alibaba Group Holding Ltd. да поднови усилията си да листне акции на Ant.

Измерителят на долара се понижи, като еврото и новозеландския долар се представиха най-силно сред валутите на страни от Г-10. Доходността на държавните облигации на Нова Зеландия също се покачи, движена от централната банка на страната, която повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта.

Ралито на държавните облигации повиши доходността на 10-годишните облигации в САЩ до 3,76% във вторник. В сряда нямаше търговия с парични ценни книжа в Азия, като японския пазар беше затворен заради празник.

Биткойн отбеляза ръст, след като се повиши с цели 4,2% във вторник, за да свали цифровия актив от най-ниската му цена от ноември 2020 г.

Петролът се стабилизира, докато търговците очакват допълнителни подробности за плана за ограничаване на цените на руския суров петрол и оценяват перспективите за търсенето в засегнатия от Covid Китай.

Данните за производството в САЩ паднаха под прогнозите, потвърждавайки идеята за пиковата инфлация. Президентът на Федералния резерв на Сан Франциско Мери Дейли каза, че служителите трябва да имат предвид изоставането в предаването на промените в политиката, докато нейният колега в Кливланд Лорета Местър каза, че е отворена за смекчаване на размера на повишенията на лихвите.

„Смятаме, че ръководството на Федералния резерв иска да излезе от серията повишения със 75 базисни пункта на всяка среща, въпреки че му е трудно да го направи, като същевременно поддържа контрола върху финансовите условия“, пише в бележка Кришна Гуха от Evercore ISI.