В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Какви са рисковете за банките от резките изменения в цените на енергийните суровини

Борис Петров, финансист, „В развитие”, 22.11.2022

17:55 | 22 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Нарастването на цените на енергията доведе до сериозно повишаване на изискванията за обезпечение на сделките и това оказа доста сериозен натиск върху ликвидните позиции на търговците и на производителите. Високата волатилност на енергийните пазари също стана причина за по-строги изисквания за поддържане на ликвидно покритие. Това от своя страна притиска ликвидността на дружествата, които търгуват, защото те нямат неограничени финансови възможности и може да ограничи тяхното участие на пазара, коментира Борис Петров, финансист, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„Високата волатилност винаги е съпроводена с финансово напрежение върху търгуващите фирми”, подчерта събеседникът.

Търгуваните обеми от българските енергийни компании са много малки в сравнение с европейските и съответно за тях изискванията за предоставяне на обезпечения са по-малки, каза Петров и допълни, че българските търговци на енергия участват предимно на българската енергийна борса, като някои от тях имат достъп и до европейската енергийна борса.

Приложението на дериватите в енергийния сектор е много голямо, защото физическите производители на енергия предпочитат да търгуват обеми, които са ангажирали със своята производствена дейност, през пазарите на деривати. Така те имат сигурност, че ще могат да продадат в рамките на следващия месец-два и занапред произведената енергия. Това им дава възможност да предвиждат по-добре производствената си дейност.

От друга страна за търговците е по-лесно да търгуват съответните обеми през борсите и през пазара на деривати, защото той е високо ликвиден и дава възможност много бързо те да намират съответните страни по сделките по пласмент на ангажираните обеми.

Организираните борси, на които се търгува с деривати, са три в Европа и обемите са изключително концентрирани. Обемите са концентрирани и по отношение на доставчиците – това са много големи енергийни фирми. Така че този пазар като цяло е изключително концентриран, отбеляза събеседникът.

Що се отнася до влиянието върху банковия сектор от волатилността и скока в цените на енергийните пазари и създаващит есе рискове на пазара на деривати Петров посочи, че влиянието върху банковия сектор преминава през това, че на компаниите, които търгуват, им бе дадена възможност да гарантират своите ангажименти пред централните контрагенти посредством банкови гаранции.

Коментирайки има ли риск от увеличаване на необслужваните банкови кредити на енергийните компании събеседникът каза, че голяма част от енергийните компании са нетни бенефициенти от по-високите цени на енергията и финансовите им резултати са нараснали много рязко през последната година.

„Можем по-скоро да дискутираме какво се случва с тези свръхпечалби, които големите дружества регистрират”.

Какво представляват централните клирингови контрагенти, какво е значението им за пазара и възможно ли е да се търгува без тяхно участие?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” може да гледате тук.