Колапсът на облигациите привлича интерес към по-дългосрочен държавен дълг

Очакванията на пазара, че инфлацията ще намалее през следващите години, правят ценните книжа привлекателно предложение

11:01 | 28 септември 2022
Автор: Гарфийлд Рейнолдс и Джорджина Маккей
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-лошият крах на облигациите от десетилетия привлича повече инвеститори към държавния дълг, като JPMorgan Asset Management се присъединява към нарастващия лагер на биковете.

Държавните облигации с по-дълга дата на повечето развити пазари започват да изглеждат привлекателни, като се има предвид, че доходността е на нивата, наблюдавани за последно през 2010 г., според Арджун Видж, паричен мениджър в JPMorgan Asset. Очакванията на пазара, че инфлацията ще намалее през следващите години, правят ценните книжа привлекателно предложение, каза той.

„Има прилична стойност, която е създадена в дългосрочен план – очевидно е евтина в сравнение с близкото минало“, каза Видж на брифинг. „Ако трябваше да започнем да добавяме облигации днес, което правим бавно, бихме искали да купим по-дългосрочните.“

Видж, заедно с Джефри Гундлах от DoubleLine Capital и Стивън Витинг от Citigroup Inc., залага на държавни облигации с убеждението, че глобалната икономика в крайна сметка ще се огъне под тежестта на агресивните повишения на лихвите. Но тъй като големите централни банки показват малка склонност да намалят темпото на затягане, те рискуват да бъдат обременени с огромни загуби, ако залозите се окажат погрешни.

Доходността на 10-годишните облигации в САЩ скочи с почти 80 базисни пункта през септември, за да се насочи към най-голямото си месечно увеличение от 2003 г. насам. Глобалният крах на облигациите се ускори тази седмица, тъй като планът на Обединеното кралство за големи данъчни облекчения засили опасенията от нови повишения на лихвите.

Засега няма признаци, че пазарът е напът да се обърне. Глобалният съвкупен индекс на Bloomberg за държавни и корпоративни облигации загуби повече от 20% от края на декември, тъй като навлезе в първия мечи пазар от създаването си през 1990 г. Облигациите с падеж след повече от 10 години загубиха 33%.

Видж отбелязва, че книжата с по-кратък срок може да са по-рискова игра, като се има предвид как пазарите оценяват по-нататъшните рязки увеличения на лихвените проценти от централните банки. Очаква се Федералният резерв да повиши целевата си лихва през ноември със 75 базисни пункта за четвърта поредна среща, показва пазарът на суапове, докато Bank of England се очаква да повиши лихвените проценти с най-малко двойно тази сума.

JPMorgan Asset е загрижен, че ценообразуването на суапове за годишните печалби на потребителските цени в САЩ, които ще паднат под 3% за две години, подценява колко трайна ще бъде инфлацията, каза Видж, като същевременно добави, че компанията очаква ценовият натиск да се забави забележимо.