Силно начало на седмицата за долара, но слабо за акциите

Тази седмица ще излязат множество икономически доклади за еврозоната и САЩ

08:55 | 26 септември 2022
Обновен: 09:09 | 26 септември 2022
Автор: Брет Милър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доларът започна седмицата на зелена територия, доходността по облигациите се увеличи, а азиатските акции поевтиняха на фона на нестихващия натиск върху чувствителните към риск активи, докато страховете от по-висока инфлация и глобална рецесия продължават да нарастват, пише Брет Милър за Bloomberg.

Британският паунд е с най-голям спад в началото на седмицата и се срина с 4,7% до рекордно ниско ниво, след като финансовият министър на страната обеща да продължи с намаляването на данъците, което заплашва да разпали инфлацията. Еврото също поевтиня, тъй като инвеститорите преценяваха перспективите пред Италия при управлението на най-дясното правителство след Втората световна война.

Акциите поевтиняха в Япония, Австралия и Южна Корея, а индексът на световните акции се търгуваше близо до най-ниското си ниво от 2020 г. насам. Фючърсите на американските и европейските акции се понижиха. Акциите в Хонконг се колебаеха.

Лирата се

"Намираме се в период на глобален мрак, като песимизмът обхваща различни страни по различни причини", заяви Ед Ярдени, президент на едноименната изследователска компания, който предупреди за нарастващи буреносни облаци за икономиката на САЩ. "Последните данни съвпадат с нашия сценарий за рецесия на растежа, но рисковете от пълномащабна рецесия очевидно се увеличават", написа той в бележка в понеделник.

Измерител на долара се повиши до рекордно високо ниво. Йената отслабна до над 144 йени за долар, като същевременно остана близо до равнището от миналата седмица, която предизвика намесата на японските власти.

Юанът се доближи до ниския край на търговския си диапазон, въпреки че Китай върна инструмент за оскъпяване на залозите срещу валутата чрез деривати на континенталния пазар.

Южнокорейският вон се търгуваше на най-слабото ниво от 2009 г. насам, което накара централната банка да предупреди за въздействието му върху засилването на инфлационния натиск.

"Това е ефектът на долара- наблюдаваме, че валутите в цяла Азия са подложени на натиск", заяви Сиан Фенър, старши икономист за Азия в Oxford Economics, в ефира на телевизия Bloomberg. "Това засилва инфлационния натиск и централните банки повишават лихвените проценти повече, отколкото сме виждали в миналото".

Американските държавни ценни книжа се разпродаваха, удължавайки най-сериозния спад на облигациите от десетилетия насам. Австралийските облигации се понижиха, водени от чувствителните към промени в паричната политика тригодишни облигации, фючърсите на германските облигации също се понижиха.

Японската централна банка увеличи сумите при редовната си операция по изкупуване на облигации, тъй като доходността на 10-годишните дългови книжа се доближи към горната граница на допустимия от централната банка търговски диапазон.

Тази седмица търговията ще бъде белязана от редица икономически доклади, включително първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ и данните за брутния вътрешен продукт, както и данните за PMI от Китай. Много е вероятно да има ценова нестабилност поради постоянния поток от изказвания на представители на Федералния резерв през седмицата.

В петък, индексът на волатилността Cboe, който служи като "измерител на страха" за Уолстрийт, скочи до тримесечен връх, което подчертава загрижеността на пазарите. Към мрачните перспективи се прибави и фактът, че в края на миналата седмица Goldman Sachs Group Inc. намали целевата си стойност за американските акции, предупреждавайки, че драстична промяна в перспективите за лихвените проценти ще се отрази негативно на оценките.

Петролът отново поевтиня, тъй като нарастващите опасения за рецесия застрашиха световното търсене. West Texas Intermediate потъна към 78 долара за барел, като мината седмица загуби 7%. 

Златото спадна към най-ниската си стойност от април 2020 г. насам заради покачващия се долар, докато биткойнът остана под 19 000 долара.