Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Все още не може да се говори за сериозен спад в цените на недвижимите имоти

Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", "Светът е бизнес", 23.09.22

21:05 | 23 септември 2022
Обновен: 09:29 | 26 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Ръстът при цените на недвижимите имоти по скоро спря, но засега не се забелязва сериозен спад нито при имотите, нито на кредитния пазар. Ясно е, че оттук нататък тенденцията е лихвите да се увеличават, но понякога има повече от 6 месеца разстояние между обявяването на корекциите и отражението им на пазара. Това коментира Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според него в България все още се наблюдава силна инерция от големия бум на търсенето през пролетта, има и незавършени сделки оттогава. Въпреки това Димитров отбелязва, че сделките вече са започнали да намаляват, както и разрешителните за строителство във всички градове освен Пловдив.

„Докато всички сме в еуфория, че годината е много силна и рекордна както за банки, така и за кредитни посредници и брокери, като обеми пазара расте, но като бройки не е така. Цената на кв. м. се повиши много и ако за едно жилище в София миналата година кредита беше 160 000 лева, в момента той е 220 000-230 000 лв - 40% повишение на цената за един и същи имот. Увеличеният обем е реален, но броят сделки не расте. Информацията от агенции за недвижими имоти е, че купувачите заемат изчакват и правят коментари по цената, което беше просто невъзможно преди 2-3 месеца. Напротив - продавачите обявяваха по-големи цени в последния момент. Броят сделки се задържа и за 3-тото и 4-тото тримесечие дори ще има спад спрямо миналата година“, смята гостът.

Димитров добавя, че за юли месец определено е имало спад в броя на разрешителните за строителство в София, като Пловдив е единственият град, където няма спад в броя на разрешителните. Причините за това са високата инфлация при строителните материали и несигурността на клиентите при закупуване на имот на зелено. „Клиентите не знаят дали строителят ще изпълни ангажимента си навреме и ако се забави, за клиента ще е непосилно да плаща наем и кредит едновременно. Затова се предпочитат завършени жилища, но пък цената на зелено е по-ниска“, отбелязва той.

За строителите също е трудно да формират ценообразуването си. Ако предложат висока цена е възможно да не привлекат клиенти, а ако е ниска растящите цени на материалите могат да доведат до работа на загуба.

Според Димитров много кандидат купувачи просто излизат от пазара, защото не могат да си позволят настоящите цени. В комбинация с по-високите лихви по кредитите много купувачи просто предпочитат да изчакат, но според него това не е лошо. „Само преди 3-6 месеца за един имот се конкурираха няколко купувача и доста се изкривяваше пазара, сега се връщаме към нормалност, не е толкова силно изразен пазар на продавача. Повишаването на лихвите на ЕЦБ започна още през юли, а през септември имаше още едно повишение. Тренда е ясен, но в България цените по кредитите не се увеличават и не е много ясно кога ще започне да се случва това.

При всички положение гостът не смята, че едно повишение от 0.75% би се усетило силно от кредитополучателите.

„Увеличенията в никакъв случай не са рекордни, в момента сме доста далеч от ситуацията през 2008г. Просто централните банки по света се забавиха със своята реакция срещу инфлацията. Миналата година те мислеха, че това е временен проблем, който се дължи на веригите за доставки, но започна войната в Украйна и мерките, които трябва да се предприемат от централните банки са много резки. Инфлация от 9.1% отнема време да се потуши, а в България тя е 17-18%. Въпросът е колко бързо ще се адаптират пазарите. Банките няма да искат изведнъж да натоварват длъжниците си и ще искат да продължават да кредитират, а никой не знае колко ще продължи това увеличение на лихвите“, казва той.

По негови думи консенсусът сред централните банкери е, че инфлацията ще остане. Дори да сме започнали да правим правилните неща, тя едва ли ще спадне за 6 месеца. По скоро стъпките на централните банкери ще се водят от постъпващата информация, но очакването е, че инфлацията ще се задържи 1-2 години на рекордни нива преди да тръгне надолу. Димитров смята, че е възможна известна корекция на цените на имотите, особено на тези в по-ниския сегмент, които се нуждаят от ремонт. „Инфлацията при строителните материали се повиши рязко и не си заслужава да се купува лош имот за ремонт“, подчертава той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.