Акциите в Азия удължават спада, като доходността нараства с повишаване на лихвите

Енергийният пазар е изправен пред много нестабилно последно тримесечие

09:00 | 23 септември 2022
Обновен: 09:50 | 23 септември 2022
Автор: Брет Милър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските акции се насочиха към шести седмичен спад след поредния ден на загуби за американските акции и нарастващата доходност на държавните облигации, което подчертава очакванията за по-строга парична политика и забавяне на световната икономика.

Акциите паднаха в петък в Хонконг, Австралия и Южна Корея, след като S&P 500 затвори на най-ниското си ниво от юни. Фючърсите в САЩ се колебаеха.

В четвъртък доходността на 10-годишните държавни облигации скочи с 18 базисни пункта до 3,7%, което е най-високата ѝ стойност от 10 години, докато инвеститорите претегляха риска от рецесия. Доходността в Азия се повиши, водена от скок от повече от 20 базисни пункта в Австралия, тъй като търговията там се възобнови след прекъсване заради празник.

По време на азиатската сесия не се търгуваха парични ценни книжа, като пазарите в Япония са затворени за Деня на есенното равноденствие.

Показател на долара се задържа близо до рекорден връх след ден на драматични движения на валутните пазари, при които Япония се намеси, за да подкрепи йената за първи път от 1998 г. насам. Офшорният юан отслабна в лицето на усилията за забавяне на обезценяването, като Китайската народна банка определя дневния референтен лихвен процент по-силен от очакваното за 22-ри ден.

Интервенцията на Япония не се справи с основната причина за слабостта на йената - зейналата пропаст между ултраразхлабената парична политика на Япония и повишаващите се лихви в други страни - оставяйки валутата уязвима.

Повишаването на лихвите в Обединеното кралство, Швейцария и Норвегия, заедно с повишенията в четвъртък в Азия във Филипините, Индонезия и Тайван, изглежда ще смекчат пазарните настроения в региона.

Федералният резерв даде най-ясния си сигнал досега, че е готов да толерира рецесия като необходим компромис за възстановяване на контрола върху инфлацията, като служители прогнозират още 1,25 процентни пункта затягане преди края на годината.

„Ние виждаме този нов още по-висок за по-дълго време курс като свързан със значително по-висока вероятност от твърдо приземяване и недвусмислено лош за риска“, каза Кришна Гуха, вицепрезидент на Evercore ISI.

На други места на пазарите златото се колебаеше и биткойн тръгна нагоре, удължавайки печалбите до втори ден, като същевременно остава под $20 000. Петролът се придържаше към лек ръст, докато се насочваше към четвърта седмична загуба.

Енергийният пазар е изправен пред много нестабилно последно тримесечие на годината, каза Амрита Сен, съосновател и изследователски директор на Energy Aspects Ltd., по Bloomberg Television.

„Просто твърде много различни и противоречиви фактори движат цените в момента“, каза тя, цитирайки опасенията за търсенето поради страховете от рецесия и ограниченията на доставките, свързани с Иран и Русия, както и липсата на свободен капацитет от ОПЕК.