Акциите продължават спада след решението на Фед, йената достигна дъно от 1998 г.

Еврото беше около най-ниското си ниво от 20 години

09:02 | 22 септември 2022
Обновен: 09:35 | 22 септември 2022
Автор: Брет Милър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спадовете на пазара на акции се задълбочиха в азиатската търговия на фона на намаляващите шансове за меко икономическо кацане, след като Федералният резерв повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта и сигнализира за по-нататъшно агресивно затягане.

Акциите паднаха в Китай, Япония и Южна Корея, докато фючърсите на САЩ се понижиха, след като спадът на S&P 500 за една нощ го отведе с повече от 20% под рекордния връх през януари. Китайските технологични акции доведоха до спадове, тъй като референтният индекс на акциите в Хонконг се насочи към дъна, наблюдавани за последно през 2011 г.

Измерител на долара се търгуваше близо до рекорден връх, докато йената за кратко отслабна до 145 спрямо долара за първи път от 1998 г., след като централната банка на Япония запази изключително разхлабена парична политика.

Доходността по двегодишните американски облигации се повиши допълнително над 4% до и се доближи до най-високото ниво от 2007 г. насам, тъй като инвеститорите са готови за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти в САЩ. Доходността по 10-годишните дългови книжа изтри част от спада в сряда, като същевременно все още отразява притесненията на пазара от рецесия.

Настроенията бяха помрачени допълнително от ескалацията на войната от Русия с Украйна и напрежението между Пекин и Тайван.

„След първоначален пристъп на нестабилност през първите няколко часа след повишението на Фед, пазарът ясно застана на страната на щатския долар, който предлага по-добро безопасно убежище, тъй като страховете за спад в САЩ и глобалния растеж се разпространяват“, каза Дейвид Крой, стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Джером Пауъл обеща, че Фед ще смаже инфлацията и каза, че основното му послание е, че служителите са „твърдо решени“ да я свалят до целта от 2%, добавяйки, че „ще продължим, докато работата не бъде свършена“.

Пазарите в Азия също очакват множество други срещи на централните банки в региона. Тайван, Индонезия и Филипините се готвят да повишат лихвите в четвъртък.

„По отношение на Азия смятам, че резултатите от Федералния резерв вероятно ще запазят натиска върху рисковите активи“, каза Клара Чеонг, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management, по Bloomberg Radio. „Това може да навреди особено на експортно ориентираните компании поради ефекта на силния долар.“

Еврото беше около най-ниското си ниво от 20 години. Южнокорейският вон отслабна над прага от 1400 спрямо долара за първи път от 2009 г., а юанът отслабна, въпреки че Китай определи своя референтен курс за валутата по-силен от очакваното за рекордните 21 дни.

Златото падна почти до двегодишно дъно и беше на прага да потъне в мечи пазар. Петролът се търгува близо до 84 долара за барел, а биткойн остава под натиск и се търгува под 19 000 долара.