Търговците по света бързат да направят залозите си преди решението на Фед

Много експерти съветват инвеститорите да изчакат заради силната волатилност на пазара

11:11 | 21 септември 2022
Обновен: 11:15 | 21 септември 2022
Автор: Рут Карсън и Ишика Мокърджи
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Посланието на инвеститорите към всеки, който иска да залага големи суми преди една от най-важните срещи на Федералния резерв за тази година е „не го правете или рискувате да изгорите“, пишат Рут Карсън и Ишика Мокърджи за Bloomberg.

„Затворете късите си позиции в акции и облигации“, е съветът на Стивън Милър, ветеран с 40 години опит на пазара и инвестиционен консултант в GSFM, подразделение на канадската CI Financial Corp. в Сидни. „Аз бих затворил и дългите си позиции в долари – следващите 24 часа са твърде несигурни, а пазарът вече се е превърнал в бездна на песимизма преди срещата“.

Предпазливостта на Милър не е изключение и се наблюдава и в търговските бюра от Woori Bank в Сеул до BNP Paribas Asset Management в Хонконг, тъй като инвеститорите се подготвят за нов скок на лихвените проценти от Федералния резерв, който е твърдо решен да охлади растящата инфлация. Пазарите смятат в оценките си увеличение на лихвения процент от 75 базисни пункта с вероятност за увеличение с цял процентен пункт - риск, който само би утежнил страховете от рецесия.

Решението на Фед идва по време на изпълнена със събития седмица на политическия фронт, като Банката на Япония и Централната банка на Англия планират да обсъдят лихвите си в четвъртък. Всичко това може да предизвика големи колебания на световните пазари, тъй като търговците се опитват да разберат в каква посока ще се насочват разходите по заеми след неотдавнашните прекомерни увеличения от Riksbank и Bank of Canada.

Нервността се отразява на почти всеки клас активи: очакваните колебания в американските акции са близо до нивата, наблюдавани за последно в средата на юли, докато тези на държавните ценни книжа скочиха до едномесечен връх. Волатилността нарасна и при всички основни валутни двойки, подчертавайки несигурността относно това как валутните пазари ще реагират на решението на Фед.

Размерът на увеличението на лихвите не е единствената тема на фокус. По-важни за инвеститорите вероятно ще бъдат прогнозите на Фед за това кога лихвените проценти ще достигнат своя връх.

На фона на цялата тази несигурност, Джъкай Чън, ръководител на отдела за азиатски и глобални акции на развиващите се пазари на BNP в Хонконг, трупа пари, за да защити портфолиото си.

„Имахме средно 3% кеш в нашите портфейли през последните 10 години – сега, в навечерието на тази среща имаме около 7,5%“, каза Чен, който отговаря за управлението на над 500 милиарда евро активи. „Определено има разбираема липса на увереност“, докато инвеститорите чакат да чуят речта на председателя на Фед Джером Пауъл.

Други като Стийн Якобсен, старши инвестиционен директор в Saxo Bank A/S, планират да преодолеят пазарните турбуленции като задържат сегашните си позиции. Междувременно инвеститорите с ливъридж увеличават късите си залози върху двугодишните договори на Министерството на финансите на САЩ, показвайки най-мечите настроения от юни насам според данни от Комисията за търговия със стокови фючърси.

„Ние няма да променяме тактиката си независимо дали ще се обявят 75 или 100 базисни пункта увеличение, или дори 25“, каза Якобсен. „Трябва да преценим коя част от икономиката се нуждае от капитал и тогава няма да зависим от едно рисково събитие“.

Макрофондовете обаче вече залагат на къси позиции спрямо акциите в САЩ след последния доклад за инфлацията в Америка, според анализ на Nomura Holdings Inc.

За Мин Геонг-вон от Woori Bank заемането на каквато и да е силна позиция преди срещата - съществуваща или нова - може да доведе до загуби. Неговият съвет е да се анализират обявеното от Федералния резерв, преди да се предприемат смели действия.

„Не опитвайте нищо преди срещата“, препоръчва Мин, икономист в Сеул. „Легнете си рано, събудете се рано и прегледайте речта на председателя Пауъл на чаша сутрешно кафе.“