В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските акции пострадаха от риска от прекомерно увеличение на лихвите

Пазарен коментар на Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 20.09.2022 г.

16:15 | 20 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските акции изгубиха по-ранните си печалби, тъй като търговците се подготвиха за ново огромно увеличение на лихвените проценти в САЩ на фона на нарастващото безпокойство, че Федералният резерв може да затегне прекалено много политиката си и да повиши шансовете за твърдо приземяване. Това каза Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в пазарния си обзор за предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Stoxx 600 се търгуваше без промяна, след като се повиши при отварянето и след това падна, шведските кредитори подхранваха печалби от 1,6% в европейския банков индекс, след като централната банка на страната повиши лихвите с цял процентен пункт в най-агресивното си затягане през почти три десетилетия на борба с инфлацията.

Акциите на автомобилните и туристическите компании се представят по-добре, докато акциите на недвижимите имоти изостават.

Volkswagen продължава с IPO-то на своя отдел за спортни автомобили Porsche, след като публикува проспекта за ценни книжа, проправяйки пътя за едно от най-големите листвания в Европа от години.

Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq 100 също изгубиха по-ранното си покачване. Централната банка на САЩ започва заседанието си днес и се очаква отново да повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта в сряда.

Доходността по 10-годишните държавни облигации се движи близо до 3,5%, докато доходността по по-чувствителната към политиката двугодишна лихва достигна най-високото си ниво от 2007 г.

Биткойн се опитва да се върне до нивото от 20 000 долара. Петролът падна под 86 долара за барел, а златото падна.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.