Мобилизицията в Русия само увеличи тревогата на пазарите и търсенето на убежища

Еврото се срина с цели 0,9% до $0,9885, двуседмично дъно, след като Владимир Путин заплаши да засили войната си в Украйна

12:20 | 21 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Държавните ценни книжа, златото и доларът скочиха на фона на търсенето на убежище, след като руският президент Владимир Путин засили войната си срещу Украйна и обяви частична мобилизация в Русия. Фондовите пазари бяха по-спокойни, очаквайки решението на Федералния резерв за повишаването на лихвите.

Европейските акции отчетоха малък ръст, след като компенсираха ранна загуба. Договорите за S&P 500 бяха стабилни, след като основният измерител загуби 1% във вторник в навечерието на срещата на Фед. Очаква се официални лица да повишат лихвените проценти със 75 базисни пункта за трети пореден път в стремежа си да овладеят ценовия натиск, според по-голямата част от анализаторите, анкетирани от Bloomberg. Само двама предвиждат движение от 100 базисни пункта.

Ескалацията на руската война вероятно ще отекне на пазарите, задълбочавайки енергийната и хранителната криза, според Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte. в Сингапур. „Търсенето на убежища като щатския долар е очакван резултат, както и допълнителна загуба за еврото“, каза тя в сряда. „Петролът, пшеницата и златото могат да видят някои потенциални печалби.“

Група от глобални активи се колебаеше от ескалацията на напрежението в Украйна след обръщението на Путин. Както еврото, така и китайският офшорен юан паднаха, увеличавайки скромните си загуби от деня по-рано. Петролът и цените на природния газ в Европа също се повишиха.

Руският президент Владимир Путин обяви "частична мобилизация" и обеща да анексира териториите, които неговите сили окупират. В телевизионно обръщение в сряда сутрин той описа действията като „спешни, необходими стъпки за защита на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на Русия“.

Германският министър Роберт Хабек, който е едновременно вицеканцлер и министър на икономиката, нарече заповедта на Путин „още една лоша и погрешна стъпка“. Той обеща, че Берлин ще продължи да подкрепя напълно Украйна.

West Texas Intermediate скочи до $87 за барел, добавяйки цели 3,2%.

Цените на природния газ в Европа се повишиха, докато търговците оценяваха сигурността на доставките през зимата.

Бенчмарк фючърсите скочиха с цели 7,1% за втори ден на печалби. В поредния ход за осигуряване на доставките Германия заяви по-рано в сряда, че ще национализира Uniper SE и ще предотврати колапса на енергийния сектор. Обединеното кралство планира да намали цените на едро, които са включени в сметките за енергия на бизнеса тази зима, според хора, запознати с въпроса.

Продължителната война, която може да се очаква след мобилизацията в Русия, носи заплаха от нови смущения в доставките на руски газ, особено по оставащия основен маршрут през Украйна.

„Европейският пазар на газ намира геополитическа оферта тази сутрин с последните коментари на Путин“, каза Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия в Saxo Bank A/S. Те „пораждат опасения относно оставащия поток от руски газ към Европа“.

Холандският газ за месец напред, европейският еталон, се повиши с 5% до 204 евро за мегаватчас към 9:29 сутринта в Амстердам, след като поскъпна с 6,6% във вторник. Еквивалентният договор в Обединеното кралство се увеличи с 4,6%

Добра новина е постоянното попълване на газохранилищата, което при 86% запълване са малко над средното за пет години. Това осигурява някаква възглавница, ако руските доставки спаднат още повече. Силният внос на втечнен природен газ също помага за изпращането на горивото в складове, което помага за облекчаване на цените от върховете през август.

Но една необичайно студена зима може бързо да изтощи тези резерви. Попълването им ще бъде още по-трудно за Европа през следващата година, защото ще остане без обичайните количества руски газ.

Еврото се срина с цели 0,9% до $0,9885, двуседмично дъно, след като Владимир Путин заплаши да засили войната си в Украйна, добавяйки насрещни ветрове за общата валута преди очакваното огромно увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв по-късно в сряда.

Новините от Русия „подсказват, че може да сме на ръба на ескалация на войната, което поражда цял нов набор от източници на несигурност“, каза стратегът на Rabobank Джейн Фоли. „Това се очаква да натежи на еврото и на валутите в Източна Европа.“ Еврото се търгуваше за $0,9913 към 8:31 сутринта в Лондон.

Развитието ще подкрепи привлекателността на долара като убежище, добави Фоли. Еднодневната волатилност на евро-долара се повиши до 25% в знак на несигурността, обхващаща пазарите.

Европейските държавни облигации и съкровищни ​​книжа се повишиха, тъй като инвеститорите потърсиха активи-убежища, въпреки че очакванията за огромно увеличение на лихвените проценти в САЩ наложиха таван на печалбите. Паричните пазари вече напълно са включили в оценката си трето поредно увеличение от 75 базисни пункта, извеждайки лихвените проценти до най-високото ниво от 2008 г.

„Приказките на Путин за частична мобилизация и защита на територията не изглеждат достатъчно подстрекателни, за да отнемат много внимание от Фед“, каза Питър Маккалъм, стратег по лихвите в Mizuho International. „Според мен пазарите вече са свикнали да преглеждат ядрените намеци.“

Доходността на 10-годишните германски облигации е с 6 базисни пункта по-ниска при 1,87%. Доходността на еквивалентния американски дълг беше с около 4 базисни точки по-ниска при 3,52%.

Кредитният риск в цяла Европа беше по-висок в сряда сутринта. Разходите за застраховане срещу дългове с инвестиционен клас и рейтинг боклуци се повишиха, като и двата показателя се доближиха до двегодишни върхове, според данни, събрани от Bloomberg.

Пшеницата увеличи най-голямата си печалба от март. Търговците на зърно са притеснени, че новините за мобилизацията поставят под съмнение бъдещето на черноморския експортен коридор за украинско зърно, който изисква одобрението на Кремъл, за да продължи да работи.