Германия национализира газовия гигант Uniper, за да предотврати зимния колапс

Правителството в Берлин ще инжектира 8 милиарда евро в базираната в Дюселдорф комунална компания чрез увеличение на капитала с 1,70 евро на акция

10:01 | 21 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия се съгласи да национализира Uniper, като закупи дела на Fortum във вносителя на газ, за ​​да осигури операциите и да поддържа бизнеса ѝ, съобщиха трите участващи страни в сряда.

Историческият ход за спасяване на най-големия вносител на газ в страната, целѝ предотвратяване на срив на енергийния сектор в най-голямата икономика в Европа тази зима.

Сделката "създава ясна структура на собственост, за да се осигури Uniper и по този начин енергийните доставки за компании, общински комунални услуги и потребители", се казва в съобщението.

Правителството в Берлин ще инжектира 8 милиарда евро в базираната в Дюселдорф комунална компания чрез увеличение на капитала с 1,70 евро на акция, каза финландската компания майка Fortum Oyj в изявление в сряда. Uniper натрупа 8,5 милиарда евро загуби, свързани с газ, след като Русия прекъсна доставките за Европа, което доведе до скок на цените на алтернативните източници.

„При настоящите обстоятелства на европейските енергийни пазари и признавайки сериозността на ситуацията на Uniper, продажбата на Uniper е правилната стъпка, която трябва да предприемем“, каза Маркус Раурамо, главен изпълнителен директор и президент на Fortum.

Като част от сделката Германия ще поеме пълната собственост върху Uniper, купувайки контролния дял на Fortum от около 78% за около 500 милиона евро, казаха от Fortum, която е мажоритарна собственост на финландското правителство. При приключване на сделката германската държава ще притежава приблизително 98,5% от Uniper.

Управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц е решена да гарантира оцеляването на Uniper през следващите месеци, когато енергийната криза може да се влоши с падането на температурите към зимата.

Uniper вече получи поредица от помощи и спасителни заеми, но те бързо бяха надминати от мащаба на кризата и е необходима по-стабилна държавна подкрепа. Uniper, най-големият вносител на руски газ в Германия, изгори паричните си резерви, доставяйки газ на спот пазара, след като Русия спря потоците към Германия, задействайки спасителен пакет с Берлин, договорен през юли.

На Fortum ще бъде изплатен заем от 4 милиарда евро от компанията-майка и ще бъде освободена от гаранцията за 4-милиарда евро, която беше предоставила на Uniper по-рано тази година, каза Fortum.

За финландската група сделката ще сложи край на злополучната инвестиция в Uniper, която започна през 2017 г. и беше посрещната със съпротива от германската група поради опасения, че може да бъде разбита от нейния основен акционер.

Противопоставянето на Европа с ключовия енергиен доставчик Русия заради кризата в Украйна удари силно енергийния сектор на Германия. Германското правителство вече трябваше да постави Gazprom Germania и дъщерно дружество на руската петролна компания "Роснефт" под попечителство - де факто национализация.

По-малкият партньор на Uniper - VNG, също вносител на руски газ, също трябваше да поиска държавна помощ, за да оцелее.