Германия преговаря за национализацията на Uniper

Вони Куин, Bloomberg News

11:35 | 16 септември 2022
Обновен: 14:39 | 16 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Руският президент Владимир Путин каза, че разбира въпросите и опасенията на Китай за инвазията в Украйна. В Узбекистан, на първата си лична среща с президента Си Дзинпин от началото на войната, Путин осъди окачествените от него като провокации от страна на САЩ и съюзниците в Тайванския пролив. Китайският лидер нарече Путин стар приятел и подчерта силата на връзката между Пекин и Москва.

Германия напредва в преговорите за национализацията на Uniper и още две големи газови вносители, за да избегне колапса на енергийния си пазар. Източници ни казаха, че главната тема на разговорите е одържавяването на Uniper и осигуряването на енергия за Европа. Научихме, че Германия мисли да купи контролен дял в компанията по номинална цена и да налее милиарди евро в нея чрез увеличение на капитала.

Председателят на Комисията по ценните книжа Гари Генслър каза, че инспектори ще посетят тази седмица Хонконг, за да прегледат одитите на китайските фирми, листнати в Ню Йорк. Това е първа стъпка към избягване на делистването от американските пазари на около 200 фирми заради дългогодишните откази на Пекин американци да проверят документите на компаниите от Китай и Хонконг.

Тенис звездата Роджър Федерер се пенсионира. 20-кратният победител на Големия шлем направи съобщението в Twitter. 40-годишният Федерер не се е състезавал от Уимбълдън през юли 2021г и претърпя серия операции на коляното. Той каза, че в бъдеще ще играе повече тенис, но Лийвър къп в Лондон следващата седмица ще бъде последният му турнир като състезател. Това се случва само дни след като Сирина Уилямс сложи край на кариерата си на US Open.