В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Германия ще похарчи още 2,5 милиарда долара за втечнен природен газ

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 20.09.2022 г.

16:00 | 20 септември 2022
Обновен: 16:54 | 20 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Хранилищата на природен газ в Европа са на 90% от капацитета си, което трябва да осигури достатъчен буфер за тази зима. Но остават въпросите как Европа ще се справи с енергийните доставки занапред. Ако континентът иска повече втечнен природен газ (LNG), той трябва да изгради повече съоръжения за регазификация. Това коментира Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Германското правителство отпусна още 2,5 милиарда евро кредитни линии за осигуряване на доставките на газ. Според документ, видян от Bloomberg, парите ще бъдат използвани за закупуване на LNG. Германия планира да разположи серия от плаващи хранилища, които приемат втечнен природен газ и го превръщат обратно в газ - първото трябва да е оперативно до 21 декември, като още няколко ще влязат в експлоатация през 2023 г.

Що се отнася до доставките на втечнен природен газ, глобалният обем на търговия с втечнен природен газ е намалял с 2% спрямо предходната седмица до 6,8 милиона тона. До голяма степен това се дължи на спада в обемите на договорите, особено за Северозападна Европа и Италия.

През последната седмица вносът в Северозападна Европа и Италия беше с около 23% по-нисък от същия период месец по-рано. Доставките от САЩ паднаха с 32% спрямо същата седмица през предходния месец, тъй като Франция внесе по-малко. Доставките от Русия остават без промяна. Износът на Катар за Европа спадна спрямо миналия месец.

Говорейки за руски LNG, "Газпром" натовари първия си товар от завода за LNG в Портовая. Корабът в момента е в Северно море и може да се насочи към Азия.

Петролът поскъпва за трети пореден ден, като в същия момент изпълнителният директор на Saudi Aramco предупреди за "тежка и продължителна" енергийна криза.

Амин Насър каза, че когато глобалната икономика се възстанови, можем да очакваме търсенето да се възстанови и светът се нуждае от повече инвестиции в петрол за увеличаване на свободния капацитет. Инвестициите в петрол и газ са спаднали от 700 милиарда долара през 2014 г. до 300 милиарда долара през 2021 г., според Насър, като увеличенията тази година са „твърде малко, твърде късно“.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства многократно казаха, че правителствата и инвеститорите на Запад са нереалистични относно това колко бързо възобновяемата енергия може да замени петрола и газа.

Вчера Bloomberg съобщи, че Обединените арабски емирства ускоряват план за увеличаване на капацитета си за производство на петрол, докато се опитват да осребрят запасите си от суров петрол, преди светът да премине към по-чиста енергия.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.