ЕС преговаря с Норвегия за по-евтин газ и иска да набере 140 млрд. евро от енергийните компании

Няколко държави вече предприеха стъпки за подкрепа на енергийните компании в опит да предотвратят срив в енергийните си системи

12:31 | 14 септември 2022
Автор:  Ева Круковска и Хорхе Валеро
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз води разговори с енергийния гигант Норвегия в рамките на усилията си да намали цената на газа и да овладее щетите за икономиката си, причинени от загубата на руски доставки.

"Трябва да продължим да работим за намаляване на цените на газа", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. "Договорих се с министър-председателя Стор да създадем работна група. Екипите вече започнаха своята работа."

Не е ясно доколко Норвегия, която не е член на ЕС, ще бъде склонна да намали цените, за да помогне на своя съюзник. Макар че министър-председателят Йонас Гахр Стор заяви във вторник, че е в интерес на Норвегия да има по-стабилни - и по-ниски - цени, но добави, че европейски таван на цените би бил лоша идея, която в крайна сметка би довела до ограничаване на предлагането. Страната се очертава като един от печелившите в газовата криза в Европа, където континентът се бори да намери нови доставчици, за да премине през зимата без руски газ.

Русия намали

Фон дер Лайен използва речта си за състоянието на съюза, за да изложи серия от радикални предложения за облекчаване на кризата - от ограничаване на печалбите на енергийните компании до мерки за ограничаване на търсенето. Тя заяви, че блокът има за цел да събере повече от 140 млрд. евро чрез налагане на запор върху приходите на производителите на евтина енергия, които да бъдат насочени към потребителите. Комисията предлага и временна такса върху производителите на изкопаеми горива.

„В нашата социална пазарна икономика, печалбите са големи. Но в тези времена е неправилно да печелим рекордни приходи на гърба на войната и потребителите,“ каза фон дер Лайен пред Европейския парламент в сряда. 

Комисията предлага ограничение на приходите на компании, които произвеждат електроенергия с ниски разходи, вместо чрез скъпия природен газ. Освен това предлага временен налог върху производителите на изкопаеми горива

Нейните предложения дават началото на потенциално спорни дискусии между държавите членки, които имат различни приоритети и уязвимости. Целта е до началото на октомври, когато започва отоплителният сезон, да бъде сключено споразумение.

Фон дер Лайен вече трябваше да отложи идеята за налагане на ценови таван на вноса на руски газ в условията на опозиция и разделение. Цените на газа обаче се понижават от рекордните си стойности - отчасти благодарение на готовността на блока да действа.

Блокът ще създаде Европейска банка за водород с 3 млрд. евро, за да подпомогне "изграждането на бъдещия пазар на водород".

"Намаляването на търсенето в пиковите часове ще направи предлагането по-дълготрайно, а това ще доведе до намаляване на цените". Проектодокументите преди речта показаха, че тя ще предложи задължително намаляване на потреблението в пиковите часове.

Комисията ще работи за създаването на по-представителен бенчмарк за природния газ, в който да се отчита втечненият природен газ и с регулаторните органи за облекчаване на проблемите с ликвидността на пазарите на електроенергия.

Пазарите се надяват и на стъпки от страна на европейските регулатори за облекчаване на натиска върху търговците на енергия, причинено от стремглаво нарастващите изисквания за обезпечения. Комисията води разговори с финансовите регулатори, а Европейският орган за ценни книжа и пазари заяви във вторник, че "активно обмисля дали освен такъв надзорен мониторинг са необходими и други регулаторни мерки“.

Няколко държави вече предприеха стъпки за подкрепа на енергийните компании в опит да предотвратят срив в енергийните си системи. Всякакви централизирани мерки по отношение на ликвидността все още се уточняват.

"Знаем, че има известно напрежение по отношение на ликвидността. Трябва да сме в състояние да ги разгледаме заедно с регулаторните органи и да разберем как това ще работи ефективно", заяви в интервю през уикенда еврокомисарят по финансовите услуги Мейрад Макгинес.