Германия поема контрола над три петролни рафинерии на "Роснефт"

Rosneft Deutschland представлява около 12% от капацитета за преработка на петрол в Германия и е една от най-големите компании за преработка на петрол в страната

09:01 | 16 септември 2022
Автор: Щефан Никола
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия поема контрола върху германското подразделение на руския петролен производител "Роснефт", докато правителството на канцлера Олаф Шолц реагира на безпрецедентната енергийна криза, предизвикана от войната в Украйна.

Федералният мрежов регулатор ще поеме RN Refining & Marketing GmbH и Rosneft Deutschland GmbH, които представляват около 12% от капацитета за преработка на петрол в Германия, както и дяловете й в петролни рафинерии в Шведт, Карлсруе и Вобург, съобщи министерството на икономиката в петък.

Ръстът на цените на газа и ходът на Москва да намали доставките за Европа вече предизвикаха серия от правителствени спасителни мерки и спасителни заеми. Шолц и министърът на икономиката Роберт Хабек ще представят плана за национализация на "Роснефт" на пресконференция в Берлин по-късно в петък.

Рафинерията в Швед, досега мажоритарна собственост на "Роснефт", тества решимостта на Германия да елиминира вноса на петрол от Русия до края на годината след европейските санкции срещу Москва за нейната инвазия в Украйна.

Ходът от петък е придружен от "всеобхватен пакет", предназначен да гарантира, че петролът може да бъде доставен до Швед по алтернативни маршрути, каза министерството.

С попечителството регулаторът на Федералната мрежова агенция също поема дяловете на Rosneft Deutschland в рафинериите MiRo и Bayernoil, съответно в Карлсруе и Вобург.

„С попечителството се противодейства на заплахата за сигурността на енергийните доставки и се поставя важен основен камък за запазването и бъдещето на обекта в Шведт“, се казва в изявление на министерството на икономиката.

Rosneft Deutschland представлява около 12% от капацитета за преработка на петрол в Германия и е една от най-големите компании за преработка на петрол в страната, каза министерството.

Рафинерията в Шведт, която няма излаз на море, е четвъртата по големина в Германия, доставя 90% от горивото на столицата и получава целия си суров петрол от Русия през тръбопровода "Дружба", откакто заводът е построен през 60-те години.

Ходът на правителството да постави Rosneft Deutschland в ръцете на регулатора на Федералната мрежова агенция следва подобен ход на Берлин със SEFE, известна преди като Gazprom Germania, която беше под попечителство, след като "Газпром" се отказа от нея през април.