Държавният петролен първенец на Путин се огъва под удара на санкциите

„Роснефт“ регистрира най-големи понижения на производството на петрол след инвазията на Русия в Украйна

14:40 | 24 май 2022
Обновен: 16:32 | 24 май 2022
Автор: Николета Рилска
Игор Сечин, главен изпълнителен директор на "Роснефт". Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Игор Сечин, главен изпълнителен директор на "Роснефт". Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският държавен петролен първенец, ръководен от приближени на президента Владимир Путин, отчита най-рязкото понижение на производството от началото на инвазията в Украйна, съобщава Bloomberg. 

Около две трети от понижението на производството на петрол в Русия след войната в Украйна е генерирано от „Роснефт“, чийто главен изпълнителен директор Игор Сечин е част от вътрешния кръг на Путин от десетилетия, и нейните дъщерни дружества, сочат данни на Министерството на енергетиката. Това е около двойно ниво над дела на компанията в националното производство, което означава, че „Роснефт“ е засегната непропорционално.

„Това може би е най-големият потърпевш от последния кръг на международни санкции“, коментира Виктор Катона, Kpler.

„Роснефт“ се превърна в основния източник на съкращения на производството в Русия“.

Повечето западни страни, с изключение на САЩ и Великобритания, не са наложили санкции върху вноса на руски петрол. Редица други фактори обаче – от корабоплаването до слабото вътрешно търсене и отхвърлянето на режима на Путин от международните компании, принуждават страната да свие производството.

Производството на петрол на Русия в средата на май се понижи с 830 хиляди барела на ден спрямо февруари, сочат изчисления, базирани на данните на енергийното министерство. Проектите на „Роснефт“, включително активите, управлявани от дъщерното дружество „Башнефт“, генерират 560 хиляди барела на ден от съкращенията, става ясно още от данните.

„Роснефт“ не е отговорила на запитване за коментар от Bloomberg News.

"Роснефт" поема

"Роснефт" поема непропорционален дял от удара на санкциите върху руския петролен сектор. Графика: Bloomberg 

Спадът на руското производство е разпределен неравномерно поради редица причини.

„Основният фактор, движещ производствените тенденции в руските компании, е способността им да продават петрол за износ и да увеличават процесите в страната“, коментира Дария Мелник, Rystad Energy.

Забраната за внос от САЩ беше особено тежка, защото засегна предимно руските доставчици на петролни горива по Персийския залив. Лишени от голям пазар, запасите от по-тежките сортове петрол в рафинериите бързо започнаха да нарастват, което принуди заводите да преустановят временно дейност.

Производството и доставките на „Роснефт“ – най-голямата рафинерия в страната, се свиват с близо 28% през първите дни на май в сравнение с нивата преди пандемията, показват изчисления на Bloomberg, базирани на данни от индустрията.

Изнасянето на големи международни петролни компании също оказа влияние. Exxon – оператор на гигантския проект „Сахалин-1“, реши да напусне Русия. Добивът там се свива с над 145 хиляди барела на ден – 71% до средата на май в сравнение с февруари.

Частната "Сургутнефтегаз" също има проблеми с предлагането на суров петрол в чужбина, което доведе до спад от около 72 хиляди барела на ден в производството ѝ до средата на май.

За други големи руски компании последиците от ограниченията изглежда не са толкова тежки. „Лукойл“, вторият по големина петролен производител в Русия, успя да запази операциите си почти непроменени отпреди инвазията в Украйна благодарение на работата на своето трейдърско звено „Литаско“, което успешно пласира петрола в чужбина, според Мелник.

„Газпром нефт“, част от групата „Газпром“, е единствената водеща руска петролна компания, която успя да повиши производството между февруари и средата на май, показват индустриални данни.

„Газпром нефт“ може да е била подпомогната от факта, че е по-малък производител, притежаващ подходящите рафинерии, което помага за намаляване на проблемите с износа на мазут, и относително солидни експортни договори“, коментира Рон Смит, анализатор в BCS Global Markets.

„Лукойл“ и „Газпром нефт“ не отговориха на молбата за коментар по темата. От „Сургутнефтегаз“ също отказаха да коментират.

Жертвай пешката

Изкачването на „Роснефт“ до върха на руската петролна индустрия отразява консолидацията на Владимир Путин по отношение на властта. Преди двадесет години това беше малка компания с едва една-десета от текущата си продукция. Тя се превърна в национален първенец чрез поредица от придобивания на стойност милиарди долари – активи, които правителството беше иззело от „Юкос“ в началото на века; сделката с TNK-BP през 2013 г.; както и приватизацията на „Башнефт“ три години по-късно.

В резултат на тези сделки сега „Роснефт“ е оператор на някои от най-старите и най-богатите находища на Русия в Западен Сибир. Това може би е свързано с решението на „Роснефт“ да намали производството в тази конкретна област, посочва от своя страна Смит.

Между февруари и април звената на „Роснефт“ в Западен Сибир, като „Юганскнефтегаз“, както и подразделението във Волжско-Уралския регион претърпяха най-голям спад в производството, показват данни на CDU-TEK. Звеното в Юганск намали производството си с почти 390 хиляди барела на ден през периода, докато „Башнефт“ загуби над 130 хиляди барела на ден, сочи статистиката.

„Башнефт“ винаги е бил основната жертвена пешка в портфолиото на „Роснефт“ след първите съкращения на производството през 2017 г.“, когато Русия обедини усилията си с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), коментира Мелник.

Възстановяване на производството

Този месец руската петролна индустрия показва признаци, че се приспособява към ограниченията и производството нараства. „Роснефт“ води в тези усилия, компенсирайки спада при други компании.

Производството на „Юганскнефтегаз“ нараства с почти 350 хиляди барела на ден през първите 15 дни на май в сравнение с предходния месец. „Башнефт“ обаче продължава да намалява производството си този месец с обща производствена загуба от над 170 хиляди барела на ден до средата на май в сравнение с данните за февруари.

„Нарастването на производството на „Роснефт“ през май вероятно е резултат от нови експортни сделки в Азия, както и заради възстановяването на вътрешното търсене на горива“, посочва Катона.

Добивът на петрол в Русия ще продължи да се възстановява до юни, след като производителите в страната диверсифицираха своите експортни дестинации, смята вицепремиерът Александър Новак.

„Да, имаше някакъв шок, който ни позволи да намерим нов баланс“, сподели Новак по-рано този месец. „За два месеца нашите компании се трансформираха и днес се чувстваме доста уверени“, добави той.