Марк Еспър: Иронията е, че Путин обедини НАТО

Марк Еспър, бивш министър на отбраната на САЩ

23:30 | 17 май 2022
Преводач: Мария Попова

На базата на видяното при руската инвазия в Украйна, как американските военни трябва да гледат на това какво да очакват от Си Дзинпин и Тайван, особено след като той се стреми към нов мандат?

Това е най-важният въпрос. Русия винаги е била дефинирана като суперсила, но западаща сила и това се доказа от случващото се за последните 90 дни в Украйна. Те далеч не са противникът, който мислехме по отношение на военните възможности. За Русия това е пълен стратегически провал.

Но Китай е много различен. Това е икономика за 16 трилиона долара, втората по големина в света, десет пъти по-голяма от руската. При глобалната търговска взаимозависимост видяхме как затварянето на Шанхай и други градове заради ковид повлия на снабдителните вериги. Така че, трябва да сме много внимателни как се подготвяме и планираме да се справим с Китай.

Трябва да дадем същите силни и подходящи сигнали на решителност да защитаваме младите демокрации или демокрациите като Тайван, така че те да разберат, че ние ще браним този световен ред, нормите и ценностите, които са помогнали за разпространението на просперитета и свободата по света през последните 75 години.

На всички е известно, че администрацията на Тръмп беше насочила поглед навътре, за да подходи националистически към геополитическите проблеми. В момента изглежда НАТО се консолидира, за да се справи с Русия и инвазията в Украйна. Как американските военни, а и не само, трябва да надградят тази консолидация на НАТО и да работят със съюзниците, за да спечелят по-голямо присъствие било то в Азия, било то поне да проумеят как да реагират, ако има инвазия в Тайван?

Определено трябва да го направим. Гледам на себе си като обикновен републиканец. Роналд Рейгън популяризира силата на Америка, мира чрез сила, той вярваше в защитата на демокрациите и световният ред такъв, какъвто го разбираме.

Той вярваше, че трябва да подкрепяме нашите приятели и съюзници. Важна основа на моя мандат беше подсилването на съюзниците ни и привличането на нови партньори.

Аз силно вярвам в НАТО  и след като съм служил като офицер в пехотата на НАТО съм убеден, че трябва да продължим да го правим.

Радвам се да видя, че НАТО се обединява, все повече държави се ангажират с по-голям бюджет за отбрана, а надявам се и две нови държави да се присъединят.

Иронично е, но именно Владимир Путин обедини НАТО. От изключителна важност е да запазим набраната инерция, докато настъпи моментът да погледнем на изток към Китай.