Инфлацията в Азия ще достигне своя връх през това тримесечие

Докато търговците залагат на по-нататъшни повишения на лихвените проценти, глобалната инфлация вече показва някои признаци на охлаждане

14:50 | 7 юли 2022
Обновен: 16:24 | 7 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Според Morgan Stanley залозите, че азиатските централни банки ще продължат да повишават лихвените проценти, са преувеличени, тъй като инфлацията вероятно ще достигне своя връх през това тримесечие, пише Bloomberg.

Потребителските цени може да нараснат по-бавно от очакваното, тъй като дисбалансите в предлагането се обръщат, разходите за храна в световен мащаб са намалели, а натискът върху заплатите ще бъде потиснат, отбелязват икономистите. Според тях ръстът на цените може да бъде по-устойчив в Австралия, Южна Корея и Сингапур, докато в Китай остава в рамките на комфортната зона.

Прогнозата на Morgan Stanley може да даде известно успокоение на азиатските търговци на акции и облигации, които бяха разтърсени от опасенията, че регионалните централни банки ще последват Федералния резерв в агресивното повишаване на лихвените проценти. Прогнозата съвпада и със спекулациите, че отслабващите глобални перспективи ще накарат политиците да изберат по-умерени увеличения.

"Нивото на лихвените проценти, необходимо за забавяне на растежа и търсенето, няма да бъде толкова високо, колкото се възприема от пазарите", пишат анализаторите на Morgan Stanley. "Ние сме все по-уверени, че инфлацията достига своя връх през това тримесечие и че през следващите месеци може да започне да изненадва с понижение”.

Облигациите на развиващите се страни от Азия поевтиняват вече четири поредни месеца, а индексът на акциите на MSCI Asia Pacific се търгува близо до двугодишно дъно, след като Фед предприе серия от прекомерни увеличения на лихвите, за да укроти инфлацията. Политиците в Южна Корея, Филипините, Индия и Малайзия също затегнаха политиката си през последните месеци.

Докато търговците залагат на по-нататъшни повишения на лихвените проценти, глобалната инфлация вече показва някои признаци на охлаждане. Разходите за всичко - от масла за готвене до пшеница и царевица - ключов компонент на азиатските измерители на инфлацията - се понижиха до най-ниското си ниво от месеци насам, а стоковият индекс на Блумбърг се срина от върха, достигнат преди месец.

"Тъй като опасенията за растежа сега излизат на преден план и може би вземат известен превес над инфлационните рискове, смятаме, че това намали рисковете централните банки в региона да трябва да навлязат дълбоко в рестриктивната територия, както предполагат пазарните цени", пишат икономистите.