Бомбоубежища в Украйна помагат на производител на части да продължи да снабдява VW и BMW

Като жизненоважен доставчик за автомобилната индустрия, Leoni е принудена бързо да промени начина си на работа

11:40 | 10 май 2022
Обновен: 13:52 | 10 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Няколко седмици след като Русия нахлу в Украйна, Андреа Байерлайн се сблъска с реалността на войната, която бушува на стотици километри от нея.

Байерлайн си спомня как, седейки в Нюрнберг, в централата на германския производител на кабели Leoni AG, по време на конферентен разговор внезапно се чуват сирени. Тогава колегите, които се присъединяват от Украйна, спокойно я информират, че ще трябва да прекъснат разговора и да потърсят убежище от евентуално ракетно нападение.

"Сирените бяха изключително силни и от немска страна настъпи зашеметяваща тишина", спомня си епизода Байерлайн. "Това за мен беше моментът, в който войната наистина започна да присъства в стаята."

Като жизненоважен доставчик за автомобилната индустрия, Leoni е принудена бързо да промени начина си на работа в Украйна като по този начин дава урок как да се поддържа работата на критично важен бизнес по време на война, която продължава вече трети месец, пише Bloomberg.

Поддържането на производството в двата завода в Стрий и Коломия в западна Украйна, където работят 7000 души, първоначално не изглеждаше осъществимо. След нахлуването на Русия на 24 февруари Leoni изпраща всички работници у дома като предпазна мярка. На служителките, които съставляват две трети от местната работна сила, беше предоставена възможност да се преместят с децата си в Румъния, където Leoni също има производствен обект.

Преустановяването на работата бързо се разпространи в индустрията. Фабриките на Leoni в Украйна произвеждат кабелни снопове - сложна плетеница от кабели и щепсели, които се сплитат на ръка и образуват неврологичния команден център на съвременните автомобили. В резултат на това клиентите, сред които Volkswagen AG и BMW AG, бяха принудени също временно да спрат производството на автомобили в някои предприятия.

Но след това работниците в Украйна, опасявайки се, че работните им места могат да бъдат загубени завинаги, подават молба за завръщането им и изготвят план за съживяване на дейността.

Освен очевидния аспект на безопасността, проблем се оказа и логистиката. Много от компонентите, използвани в заводите, се внасят от Западна Европа, САЩ и Китай. Но първоначално камионите за доставка от Европейския съюз не можеха да влизат. А на много украински шофьори на камиони от мъжки пол беше забранено със закон да напускат страната. В резултат на това местното ръководство на Leoni набира жени, които искат да карат 40-тонни камиони през границата и обратно до фабриките.

Друго предизвикателство е намирането на място за бомбоубежища. Макар че в околността имаше подходящи обекти, някои от тях се оказаха наводнени и водата от тях трябваше да бъде изпомпана с помощта на оборудване, докарано от Германия.

В началото на март Leoni успява да възобнови производството с една смяна. Има някои забележителни промени в сравнение с предвоенната рутина. Работниците вече съхраняват личните си вещи на производствените линии вместо в шкафчета, което позволява по-бърза евакуация, а до убежищата може да се стигне за по-малко от 15 минути.

Компанията също така е възстановила късната смяна, която сега започва преди влизането в сила на наложения от правителството комендантски час. Макар че прекъсванията от сирените продължават да са често срещано явление в ежедневието, в по-спокойните дни производството почти се е върнало на довоенните нива.

Според компанията връщането на работа остава доброволно, а служителите, които предпочитат да не се явяват, продължават да получават заплата. Leoni твърди, че е загубила по-малко от 10% от първоначалната си работна сила в страната. Няколко мъже са били призовани в армията, около 200 са се присъединили към бойното поле, а около 400 служителки са решили да напуснат разкъсваната от война страна, казва компанията.

Доставките почти са се нормализирали, след като подизпълнителите са наели шофьори за камионите на възраст над 60 години. За да избегне ново спиране на производството, Leoni дублира производството на места в Румъния и Сърбия, както и на три места в Северна Африка. За по-прости кабелни снопове някои линии извън Украйна вече са пуснати в експлоатация. За по-сложните продукти дублирането ще отнеме месеци.

"Трябва да гледаме ден за ден какво е възможно", каза главният изпълнителен директор Алдо Кампер. "Да снабдяваме клиентите си, като същевременно гарантираме безопасността на нашите служители".