Златото достигна петседмичен връх след растящо търсене на убежища

Паладий, платина и сребро също поскъпват

11:01 | 18 април 2022
Обновен: 14:27 | 18 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Златото се покачи до петседмичен връх, след като войната в Европа, повишената инфлация и рискът от рецесия в САЩ засилиха търсенето на активи убежища, пише Bloomberg.

Благородният метал поскъпна с цели 0,6% след втора седмична печалба. 

Стратегически важният град Мариупол не е паднал, но защитниците му са обградени от руски сили, казаха украински власти часове след като Киев предупреди за възможна операция за десант на военноморски сили и нови въздушни удари.

Възможността за фактическо ембарго на Европейския съюз върху руския газ и заплахата от някои ограничения върху суровия петрол в следващия пакет от санкции на Европа подкрепиха и двете суровини. Това добавя към вече завишените цени на суровините, подхранвайки търсенето на злато като инструмент за хеджиране срещу високата инфлация.

злато 18.04

Нарастването на златото идва, дори след като доходността на 10-годишните облигации се повиши до 3% при знаци, че Федералният резерв ще предприеме агресивен подход при повишаването на лихвените проценти. Исторически данни предполагат, че Фед ще се изправи пред трудна задача да затегне политиката достатъчно, за да охлади ценовите печалби, без да причинява рецесия, се казва в бележка на Goldman Sachs Group Inc. От банката определят шансовете за свиване на около 35% през следващите две години. По-високите лихвени проценти могат да натежат върху безлихвеното злато.

„Златото се подсилва от повишената инфлация и повишения геополитически риск“, каза Келвин Вонг, анализатор в CMC Markets в Сингапур. Цените, които се покачват над ключовото средносрочно ниво на техническа съпротива от 1975 долара, „вероятно ще привлекат трейдърите обратно в бичия лагер“, каза той.

Спот златото се повиши с 0,5% до $1,988,89 за тройунция към 7:39 сутринта в Лондон, след като достигна най-високото ниво в рамките на деня от 11 март. Индексът на Bloomberg Dollar Spot добави 0,3%. Паладий, платина и сребро също поскъпват.