Рискът от глобална рецесия до края на годината нараства на фона на високата инфлация

Все повече икономисти се опасяват от крах на глобалната икономика

10:30 | 12 април 2022
Обновен: 12:50 | 12 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Глобалната икономика вероятно ще се свие до края на годината, а рисковете от рецесия са повишени на фона на инвазията на Русия в Украйна и ковид локдауните в Китай, според Института за международна икономика "Питерсън".

Комбинация от фактори - включително рязкото покачване на цените на петрола след войната в Украйна, отдръпването на потребителите на фона на най-високите цени от четири десетилетия насам и забавянето на растежа в Китай - увеличава шансовете за свиване, казва базираният във Вашингтон мозъчен тръст в доклад, който ще бъде публикуван във вторник.

Те са поредните експерти, които изразяват опасения относно бъдеща рецесия. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, също съобщават за нарастващи опасности от спад. Главният икономически съветник на Белия дом Браян Дийз каза в понеделник, че САЩ са изправени пред много несигурност, като същевременно се въздържат от публични изказвания относно вероятността за рецесия.

Глобалният растеж ще се забави до 3,3% тази и следващата година, в сравнение с 5,8% през 2021 г., каза институтът "Питърсън", добавяйки, че САЩ се очаква да нараснат с 3% тази година и 2% през 2023 г. Оценката на PIIE е в съответствие с повечето основни прогнози, като икономистите предвиждат годишен растеж в САЩ от 3,3% тази година, последван от спад до 2,2%, според проучване на Bloomberg през април.

„След година на възстановяване от пандемията, почти всички страни виждат значително забавяне на икономическия растеж“, каза в доклада Карън Дайнън, старши сътрудник на PIIE и бивш главен икономист на Министерството на финансите на САЩ.

След първоначалното възстановяване от пандемията и правителствените стимули в САЩ, сега икономиките завиват в обратна посока. Потребителите не искат да приемат повишените цени, а проблеми с логистиката намалиха доставките на стоки.

Нахлуването на Русия в Украйна допълнително изостри тези проблеми, докато Китай затвори няколко големи региона, тъй като правителството се бори с огнища на коронавирус - действия, които ще забавят икономическия растеж там.

Базовата инфлация в САЩ ще намалее до 4,1% тази година и ще намалее допълнително до 3% през 2023 г., според PIIE - все още над целта на Федералния резерв от 2%. Потребителските цени без горивата и храните се покачиха с 6,6% през март спрямо година по-рано, според данни, които трябва да бъдат публикувани във вторник сутринта.

Федералният резерв затегна лихвените проценти с четвърт пункт и планира още седем увеличения тази година. Въпреки че това би трябвало да помогне за охлаждане на цените, Фед рискува да прекали с корекциите, каза PIIE. Според тях по-строгата политика би ограничила търсенето на работници, като това може да увеличи нивото на безработицата до 4,5%, което е повече от периода преди пандемията.