Суровините са една от най-добрите защити срещу инфлацията

Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на УД Компас Инвест, „В развитие”, 13.04.2022г

15:00 | 13 април 2022
Обновен: 14:00 | 22 април 2024
Автор: Даяна Попова
снимка: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Суровините са един от активите в инвестиционния портфейл, които най-добре защитават от инфлация. Другият актив, който се представя добре, са акциите, особено на компании, които имат възможност за дългосрочен растеж и могат да си позволят да пренесат нарастването на себестойността на продуктите си към крайната цена. Така успяват да генерират по-висок приход и печалба за акционерите. Това каза Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на Управляващо дружество „Компас Инвест”, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„Суровини и акции са необходими инструменти за диверсификация в едно балансирано портфолио. За да се избегне волатилността на пазарите, е важно и да има постоянство при инвестирането. Винаги препоръчвам на клиентите да имат ясен план за постепенно увеличаване на експозициите си към пазарите на акции”, посочи Великов.

В началото на тази година предприехме преструктуриране на нашия балансиран фонд Фъндс Селект-21, който следва умерена стратегия за среден доход към умерен риск. Тук около 40 до 50% са инвестициите в акции, останалите 50% са в по-консервативни инструменти  като правителствени ценни книжа, корпоративни ценни книжа, облигации, както и алтернативни инвестиции като суровини. Това предоставя на нашите клиенти възможност да инвестират своите средства без да са уплашени от високите колебания на финансовите пазари.

Повечето ни клиенти приеха войната като една възможност. Историята показва, че след първоначалния спад на фондовите пазари следва връщане към растежа и покачване цените на акциите. Клиентите ни увеличиха експозициите си към нашите фондове и на доверително управление, сподели Великов.

„Винаги е добре човек да има кеш. Наличието на кеш е по-евтин начин да се хеджира портфейлът. Ние го използваме често, като чакаме подходящи нива за влизане на пазарите на правителствени облигации и корпоративни облигации”.

Пазарите на акции продължава да растат при условия на покачващи се лихвени проценти, защото в общия случай това означава, че икономиката върви добре и компаниите са с печалби, което води до нарастване на стойността им.

„Пазарите на акции продължава да дават една добра относителна стойност за инвеститорите”.

По отношение на инфлацията гостът прогнозира, че ще има намаляване в темпа през април, май.

Все повече заможни хора се интересуват от професионалното управление на индивидуалните портфейли, каза Великов и допълни, че няма нищо по-добро от доверителното управление.

При алтернативните инвестиции освен суровините, много важна част в защитата срещу инфлацията са рисковите инвестиционни фондове. Проблемът при тях е, че достъпът е труден и само професионални инвеститори могат да инвестират.

Още за това какви инвестиционни продукти се търсят у нас може да гледате във видеото.

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.