Защо акциите поскъпват в разгара на война и ускоряваща се инфлация?

Шест фактора обясняват ръстовете на пазарите

18:37 | 12 април 2022
Обновен: 21:43 | 12 април 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите са изправени пред един от най-несигурните периоди в живота си. Въпреки това акциите продължават да поскъпват, пише The Wall Street Journal. 

Индексът S&P 500 се възстанови със 7,6% спрямо достигнатото дъно на 8 март, намалявайки загубите си за годината до около 6% - наполовина спрямо предните седмици. В много отношения, посочват инвеститори, възстановяването е толкова мащабно, колкото и впечатляващо - то обхваща всичко - от акциите на компаниите от туристическия сектор, през книжата на дружествата от сектора на комуналните услуги до технологичните компании. 

Преди месец войната между Русия и Украйна се задълбочаваше, което доведе до ръст в цените на петрола до 130 долара за барел и рязко поевтиняване на акциите. Междувременно случаите на Covid-19 започнаха да се увеличават отново в Китай. Данните за инфлацията показват, че ценовият натиск не намалява. И към всичко това се добавя решението на Федералния резерв на САЩ да премине към цикъл на повишаване на лихвите за пръв път от 2018 г. насам. 

До момента не са се променили много неща, освен че акциите поскъпват. Мнозина инвеститори се опитват да установят дали възстановяването е начало на устойчиво рали, или временна промяна. 

Ето и шест причини за възстановяването:

1.Историята е показателна, че фондовите пазари имат пространство за растеж 

Очакванията за увеличаване на основните лихви от Фед през март доведоха до ръст на волатилността в рамките на месеци, тъй като инвеститорите се готвеха за оттегляне на стимулите, които по-рано бяха в помощ на акциите. Историята обаче е показателна, че акциите обикновено поскъпват, след като централната банка увеличи лихвите. 

В петте цикъла на повишаване на лихвите от 1990 г. индексът S&P 500 се понижава в рамките на месец след първото увеличаване, но обикновено се възстановява шест месеца по-късно. След една година индексите S&P 500 и Nasdaq Composite нарастват в 80% от времето, сочат данни на Dow Jones Market. 

“Ранните етапи на затягането на Фед не трябва да се разглеждат като негативни за акциите, тъй като цените им имат тенденция да достигат нови върхове след първоначалната волатилност”, посочва екип стратези на JPMorgan. 

Въпреки това опасенията от рецесия нарастват. Главният икономист на Deutsche Bank за САЩ предупреди за рецесия през тази година, подхранена от агресивното затягане на Фед. Джеръми Грантам, съосновател на GMO, заяви в сряда, че ръст в цените на петрола като тазгодишния “винаги е предхождал или задействал рецесия”.

Трябва да се отбележи, че повишаванията на лихвите не винаги са били положителни за акциите. Според анализатори на Deutsche Bank осем от 11 цикъла на повишавания през последните седем десетилетия са завършили с рецесии. 

2.Икономиката е все още силна 

Потребителите изпращат смесени сигнали за настроенията си спрямо икономиката. Данните предполагат, че ситуацията не е толкова тежка, колкото мнозина се опасяват. 

Ръстът на работните места в САЩ остава силен, като докладът от март показва, че най-голямата икономика в света е добавила 431 хиляди работни места - 11 пореден месец на ръст от над 400 хиляди работни места. Това е най-дългата подобна серия от началото на водене на статистическите данни през 1939 г. 

Инвеститорите отбелязват и други положителни значи: заплатите продължават да растат. През март средните почасови възнаграждения за служителите в частния сектор, извън земеделския, се повишават с 5,6% на годишна база, става ясно от данни на Министерството на труда. 

Междувременно американските финанси изглеждат здрави, което би могло да помогне за укрепване на икономиката на фона на ускоряващата се инфлация. Браян Роуз, старши икономист в UBS Global Wealth Management, изчислява, че потребителите са натрупали допълнителни спестявания в размер на около 2,5 трилиона долара по време на пандемията. 

Появяват се обаче и някои притеснителни знаци: разходите на американските потребители рязко се забавят през февруари на месечна база на фона на ускорение на инфлацията до 7,9% през същия месец. 

3.Реалната доходност все още е отрицателна

Мнозина инвеститори твърдят, че цените на акциите все още се повишават благодарение на един следен отблизо показател на пазара на облигации: реалната доходност. 

Реалната доходност е това, което инвеститорите получават от американските държавни облигации, след като се вземе предвид инфлацията. Въпреки рязкото покачване на доходността по облигациите тази година, т.нар. реални лихвени проценти все още са значително ниски. За момента, посочват инвеститори, това осигурява подкрепа на икономиката и кара трейдърите да търсят възвръщаемост от по-рисковите активи. 

4.Ролята на индивидуалните инвеститори

Индивидуалните инвеститори помогнаха за скорошния ръст в цените на т.нар. “меме акции”, показват данни на Vanda Research.

През миналия месец индивидуални инвеститори се насочиха към акции на ARK Innovation - борсово търгуван фонд, като нетните им покупки достигнаха 132 милиона долара - второто най-високо месечно ниво и близо над три пъти по-високо от средното ниво за месец през 2021 г., показват данни на Vanda. Фондът, който е управляван от Кати Ууд, инвестира значително в нашумели компании, някои от които изпитват трудности да бъдат печеливши. 

Анализатори на Goldman заявиха в бележка до клиенти през март, че бумът на индивидуални трейдъри помага да се обясни поскъпването на някои акции - например на тези на непечеливши технологични компании, които обикновено са чувствителни към увеличаване на лихвите. 

5.Залозите за корпоративна устойчивост 

Сезонът на отчетите започва тази седмица и мнозина инвеститори очакват период на силни резултати. 

Прогнозите са печалбите на компаниите в индекса S&P 500 да нараснат с 4,5% на годишна база. Въпреки че резултатът няма да е забележителен в сравнение с върховете от скорошни периоди, като цяло той е в съответствие със средното ниво на растеж след първото тримесечие на 2012 г. 

6.Техническите показатели 

Има технически фактори, които също движат възстановяването. Много институционални инвеститори изглежда агресивно са продавали акции в началото на годината, посочват трейдъри и анализатори. 

“По време на инвазията... се усещаше сякаш (разпродажбата) беше движена от желанието за намаляване на риска”, твърди Глен Ко, Bank of America.

Например, анализатори на Bank of America очакват, че мечите позиции сред някои институционални инвеститори са се увеличили през март, преди те да се откажат от тези си залози. Напоследък, твърди Ко, някои инвеститори се оттеглиха от мечите позиции, което помогна да се задвижи ралито.