Кати Ууд преминава през труден период, докато големите ѝ залози спадат

Дяловете на борсово търгуваните ѝ фондове поевтиняват за три поредни седмици

19:38 | 8 март 2021
Обновен: 19:38 | 8 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Кати Ууд. Снимка: Bloomberg
Кати Ууд. Снимка: Bloomberg

Търгуваните на борсата фондове на Кати Ууд се понижиха на предварителния пазар в понеделник, което не сигнализира за край на разпродажбата, която изтри 25% от нейната водеща инвестиционна стратегия за три бурни седмици.

Това е най-дългият период на седмични понижения за Ark Innovation ETF (тикер ARKK) от подтикнатия от Covid спад миналата година, показват данни, събрани от Bloomberg. Дяловете на фонда поевтиняват с 2,4% от 7:34 ч. сутринта в Ню Йорк.

Фючърсите върху Nasdaq 100 спадат с 1,4%, а референтната доходност по държавните ценни книжа се повишава до почти 1,6%.

Основният ETF

Основният ETF на Ark спада за три поредни седмици. Графика: Bloomberg

Погледът към някои от най-големите притежания на Ark помага да се обеснят проблемите на компанията: книжата на Tesla, нейният най-голям залог, поевтиняват с около 2% в началото на предборсовата търговия. Акциите на Square Inc. поевтиняват с 2,3%, а тези на Teladoc Health - с 1,7%. Всички те се сриват през последните седмици.

Тези акции бяха едни от най-горещите на Wall Street, нараствайки, тъй като пандемията ускори преминаването към онлайн работа и изборите на американския президент Джо Байдън повишиха очакванията за политически тласък за електрическите превозни средства. Сега перспективата за ускоряване на инфлацията на фона на икономическо възстановяване повишава доходността по облигациите, което прави акциите с най-висока цена по-малко привлекателни.

Продължителното натрупване на понижения във фондовете на Ууд представлява най-голямото изпитание за фирмата, която тя основа през 2014 г. Инвеститорите наляха милиарди долари в нейните ETF през последните месеци, вдъхновени от възвръщаемостта на Ark през 2020 г.

Последните данни показват, че основният фонд на Ууд е отбелязал малък приток в четвъртък, въпреки че е спаднал с 5,3%. Други фондове като Ark Next Generation Internet ETF (ARKW) и Ark Genomic Revolution ETF (ARKG) отчитат отлив на стотици милиони долари.