Ark Investment на Кати Ууд представи нов космически ETF

ETF-ите на Ууд бяха сред най-добре представящите се през 2020 г.

17:35 | 30 март 2021
Обновен: 17:35 | 30 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ark Investment Management на Кати Ууд стартира първия си нов борсов фонд от две години насам във вторник. Това е ключов тест за привлекателността на мениджъра на активи, който преминава през няколко трудни месеца.

Активно управляваното ARK Space Exploration ETF ще проследява предимно американски и световни компании, занимаващи се с космически изследвания и иновации, предава Bloomberg. Обозначението на фонда е ARKX.

Когато Ark подаде заявление за фонда през януари, предизвика рали, тъй като ETF-ите на Ууд бяха сред най-добре представящите се през 2020 г. Оттогава залозите в Ark намаляха значително на фона на по-широка разпродажба.

Ark Innovation ETF отчита отлив на капитали в продължение на пет дни. Това е най-дългият период от последователни изходящи потоци от началото на фонда през 2014 г.

Независимо от това ETF-ите на Ark като цяло са привлекли почти 16 милиарда долара тази година, сигнализирайки, че търсенето на ново предложение може да бъде стабилно. Въпреки неотдавнашните турбуленции, всичките пет активно съществуващи продукти на Ууд записват ръст от над 130% през последните 12 месеца.

ARKX влиза

ARKX влиза в семейството на фондове, отчели всички трицифрена възвръщаемост през изминалата година. Графика: Bloomberg

Най-голямото притежание на ARKX са Trimble Inc. и друг фонд Ark, наречен 3D Printing ETF, с тежести съответно от 8,6% и 6%. Други големи залози включват Kratos Defense & Security Solutions Inc., L3Harris Technologies Inc. и JD.com Inc. Фондът има за цел да инвестира поне 80% от активите си в космическата индустрия.

Възможните конкуренти включват Procure Space ETF(UFO) – преминал през рали, когато Ark подаде заявление за новия фонд. Активите в UFO почти са се утроили оттогава до 129 милиона долара.