Австралийската забрана за круизни кораби приключи

Мерките за безопасност включват изисквания за ваксиниране на екипажа и пътниците над 12-годишна възраст

10:55 | 17 април 2022
Обновен: 12:51 | 17 април 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Днес изтича двугодишната забрана за круизни кораби в Австралия, което е още една стъпка към възстановяването на туризма от щетите, нанесени от пандемията, пише Bloomberg.

Забраната за чуждестранни круизни кораби - наложена през март 2020 г., след като епидемията от ковид на борда на кораба "Руби Принцес" се разпространи в Сидни, след като плавателният съд акостира - струваше на австралийската икономика над 10 млрд. австралийски долара (7,4 млрд. щатски долара), по оценки на Международната асоциация на круизните линии.

Операторите "се подготвят за внимателно управлявано възобновяване на дейността в сектор, който преди това е поддържал повече от 18 000 австралийски работни места", се казва в изявление на асоциацията преди изтичането на забраната.

Щатите на Австралия ще определят кога корабите могат да влизат в страната след изтичането на федералната забрана. Мерките за безопасност включват изисквания за ваксиниране на екипажа и пътниците над 12-годишна възраст, както и протоколи за тестване и носене на маски.

Pacific Explorer на P&O Cruises Australia ще бъде сред първите кораби, които ще акостират в пристанището на Сидни в понеделник преди завръщането си в експлоатация в края на май.

Според официалните данни преди ковид през 2017 и 2018 г. Сидни е бил посетен от 1,6 млн. круизни пасажери.

Органите на туристическата индустрия твърдят, че има значително забавено търсене на круизи, но все още не е ясно дали страхът от болестта ще се отрази трайно на сектора. Акциите на туристическите компании в световен мащаб все още не са възстановили загубените си позиции поради пандемията и изостават значително от световните акции от началото на 2020 г.

Тази година Австралия облекчи граничните ограничения, разчитайки на високите нива на ваксинация в рамките на стратегията "да се научим да живеем с коронавируса".