UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Борислав Борисов, CEO на Fitsys: Важното е да започнеш и да трупаш опит

Борислав Борисов, основател и CEO на Fitsys, в UpDate, 13.06.2021 г.

20:28 | 13 юни 2021
Обновен: 20:55 | 13 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Идеята зад българския стартъп Fitsys, който разработва софтуер системи за управление на спортни клубове и дерматологични клиники, започва случайно след посещение във фитнес зала. Три години и половина по-късно компанията има над 150 клиенти в страната и разглежда възможности да излезе и на чуждия пазар, разказа Борислав Борисов, основател и CEO на Fitsys, в ефира на UpDate с водещ Елена Кирилова.

“Загубих години да мисля коя е идеята за милиони долари. Мислех, че трябва да е толкова гениално, че още първата година да имаш милиони клиенти и да растеш с двойни и тройни темпове всяка година. А важното е да стартираш нещо, да трупаш опит", каза Борисов.

Софтуерът на компанията започва като продукт за спортни клубове, но еволюира много и сега най-големите клиенти са салони за красота и клиники за естетична дерматология. В момента в компанията работят 5 човека, като до края на годината се очаква да бъдат наети още двама, разказа накратко Борисов. Продуктът е подходящ както за големи, така и за по-малки клиенти.

“Не започнах с точно тази конкретна идея за тази система. Стана случайно. Посещавах редовно една фитнес зала и в разговор с управителя го запитах защо още записват клиентите и техните посещения на картончета. На шега му предложих аз да се опитам да им напиша система и с един приятел я създадохме за един месец. Тя беше добре приета от служителите и проблеми като опашките пред регистрацията изчезнаха.”

В последствие и други вериги фитнес центрове проявяват интерес към системата.

“Тогава си казах ОК, защо не направя система за фитнеси. Първите клиенти бяха много трудни. Беше голямо нещо, когато убедих някой да ни даде месечен абонамент за софтуера.”

В началото компанията набира по един клиент на всеки три месеца, а в момента те са вече общо около 150 с над 250 обекта в страната, каза Борисов. Очакванията са до края на годината клиентите се повишат с над 30%.

Това, което прави системата популярна и носи голяма стойност, е че обединява много функционалности в едно – календари, клиентски досиета, финанси, администрация, маркетинг. Всичко е тясно специализирано за конкретния тип бизнес, като Fitsys провеждат и обученията на персонала за употребата на CRM системата, сподели предприемачът.

Fitsys работи в България, тъй като има достатъчно пазар за развитие. “Правили сме изследване за кои страни бихме били подходящи, имаме някои идеи, но не и наистина конкретни планове. Имали сме запитвания от Румъния, но мислим първият ни чуждестранен пазар да бъде англоговорящ – защо не Великобритания”, каза Борисов.

Стартъпът има около 50% ръст на клиентите през последната година, но заради пандемията много от тях са затворили част от обектите си. “Плановете са да продължим и увеличим този темп.”

Компанията разглежда възможностите за набиране на финансиране с цел разрастване на бизнеса. "Имаме позитивен баланс от началото на втората година, но за да разширим екипа ще трябва да чакаме няколко месеца и да намерим 30 нови клиенти, което и ще се случи", каза Борисов.

Повече за това как се изгражда стартъп в България и бъдещите планове на Fitsys може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването UpDate гледайте тук.