UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Кибератаките са се увеличили двойно по време на пандемията

Станислав Протасов, президент и съосновател на Acronis, “UpDate”, 06.06.2021г.

20:03 | 6 юни 2021
Обновен: 15:59 | 7 юни 2021
Автор: Надя Манова

Има двойно увеличение на броя на кибератаките на година в условията на пандемията, но не и на естеството на атаките. Това заяви Станислав Протасов, президент и съосновател на Acronis, в интервю с Бойчо Попов в предаването UpDate.

"Престъпници, които преди не се занимаваха с киберпрестъпления, вече трябваше да започнат да го правят - няма смисъл да се опитвате да оберете някой, ако всички са си вкъщи. Пандемията превърна тези хора в истинска индустрия. В държави като Индонезия стойността на пазара на киберпрестъпления е по-голяма от този за киберзащита. В такива страни има много добри специалисти и недостатъчно добре развити икономики", обясни Протасов.

Според експертът по киберзащита в момента е много по-лесно да се провеждат атаки срещу лица и компании в други държави.

"За да проникнете в една корпоративна мрежа преди пандемията трябваше да преодолеете защитната стена и всички инструменти за сигурност. Сега, добър начин да проникнете в корпоративната мрежа е да разбиете защитата на един домашен компютър - в много случаи компаниите просто нямаха достъчно време, за да предпазят домашните системи на своите служители."

В коментар за нападенията срещу критично важни обекти като тръбопровода „Колониал“ и компанията „Солар Уиндс“ Протасов заяви, че често няма друг избор освен плащането на откуп.

"Имате избор да затворите фирмата и да обявите фалит, но това е най-нежеланото решение."

„Нападението срещу „Колониал“ беше типичен пример за успешна атака със софтуер за откуп. Става дума за "фишинг" нападение - служител е отворил файл, който не е трябвало да отваря и то на служебния си компютър.  При „Солар Уиндс“ имахме нов тип атака. Вероятността за такова нападение обаче се обсъжда от доста години. Това нападение беше толкова ефикасно и според специалисти атаките срещу снабдителната верига ще станат нова тенденция“, коментира съоснователят на Acronis.

Протасов прогнозира, че е само въпрос на време подобна атака да се случи отново, тъй като голямата мрежа от изнесени партньори и продобити компании, които характеризират новата икономика, прави много трудно засичането им, особено ако се е случила в миналото.

Когато разберете, че такава атака се е случила вече е твърде късно и нямате достъп до файловете си, коментира Протасов. "В този момент е много важна способността да възстановите системите си. Трябва да провеждате обучения, да симулирате подобно нападение."

Acronis продължава и с развитието на бизнеса си в България. Компанията създаде център за данни съвместно с А1, като мобилният оператор ще предалага на клиентите си услугите на Аcronis.

„Kогато избираме партньор търсим определени неща в него. Искахме партньор, който също така да предлага нашите услуги. Започнахме разговорите с А1 преди доста време и оттам разбрахме, че те са склонни да разширят бизнеса си. И предвид факта, че са една от най-големите компании в България с почти 5 млн. потребители, решихме, че това е доста добър избор. Искаме партньор, който също така да предлага нашите услуги“, уточни Протасов.

Конкурентно предимство е да държите данните на даден клиент в същата държава, особено заради ограниченията в пътуванията в момента. Това ще увеличи и скоростта на пренос на данни между клиентите и центровете за данни. 

„Работим върху георепликацията на данните и върху възможността клиентите ни да избират и прехвърлят локацията, където се съхраняват данните им, в движение. Със сигурност няма да ограничаваме центъра само за клиенти от България. Това е първият център за данни в Източна Европа и затова и съобщението до медиите е такова“, заяви съоснователят на Acronis.

 

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването UpDate гледайте тук.