UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

В България също се проваляме в борбата срещу дезинформацията

Станислав Касчийски, Специалист дигитални медии, UpDate, 23.01.2021

20:03 | 23 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Действията, предприети от социалните мрежи срещу Тръмп, може би закъсняха и трябваше да бъдат извършени по-рано по време на мандата му. Това заяви Станислав Касчийски, специалист дигитални медии, в предаването "UpDate" с водещ Бойчо Попов.

„Twitter бяха приканвани да предприемат действия срещу акаунта на Тръмп по време на целия му мандат като президент на САЩ. Но от друга страна той беше човекът, който правеше до голяма степен социалната мрежа по-атрактивна за голяма част от потребителите. Почти всеки негов туит се превръщаше в новина“, каза Касчийски.

Той коментира и думите на изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси, който по-рано този месец обяви, че премахването на акаунта на Тръмп не е нещо, което е направил с удоволствие, но е било правилното действие в конкретния момент.

„Това на практика показва, че Twitter са се провалили в това да насърчават един адекватен диалог в платформата си и за това са се наложили тези действия“, допълни гостът.

Той припомни, че през юни миналата година социалната мрежа блокира 150 000 акаунта на привържениците на зародилото се в САЩ движение QAnon, което разпространява конспиративни теории, а част от последователите му бяха участници в щурма на Капитолия.

„Важно е да се борим срещу дезинформацията и подобни конспиративни теории, но ние като общество, включително и в България, се проваляме в това да комуникираме адекватно. Не бива да се разпространяват новини, които не са проверени или пък са напълно фалшива информация“, категоричен е Касчийски.

Той коментира и думите на здравният министър на Великобритания Мат Ханкок, който изрази мнение по-рано тази седмица, че вече е прекрачена границата и е време за регулации на социалните мрежи.

„Границата е точно това, че Twitter и Facebook вземат редакционни решения, а не просто следват своите правила. Това ги доближава все повече до концепцията за медии – нещо, което те в продължение на години отричат, защото медиите имат регулации, а социалните платформи нямат“, допълни гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предването "UpDate" може да видите тук.