UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Българска компания създава 3D импланти за хора и животни

Д-р Ваньо Везиров, основател на „OS implants”, UpDate, 09.02.2020

20:36 | 9 февруари 2020

OS implants създава персонизирани импланти за пациенти от ветеринарната и хуманитарна ортопедия. Идеята стартира преди една година с вдъхновението ми към 3D принтирането и приложението му в медицината. Попаднах на интересна статия, че в световен мащаб се принтират първите костни модели, които се използват за операции при хора. Реших, че мога да бъда един от пионерите в България, които се занимават с 3D принтиране на кости. Това каза д-р Ваньо Везиров, основател на „OS implants”, в интервю на Елена Кирилов за предването „UpDate” с водещ Бойчо Попов.

„Всичко започва от пациента, които има дадена травма. Лекуващият лекар прави томография на пациента и след това ние създаваме 3D принтирано изображение на компютърната томография. Създаваме кости досущ като тези в животинското и човешкото тяло“.

Д-р Везиров обясни, че когато човек се занимава с медицински продукти, има нужда от необходими сертификати и затова от „ОS implants” започват първо да правят разработки на животински модели, поради по-евтини и бързи резултати.

„Наши продукти са използвани за провеждането на успешна операция на куче порода йоркширски териер, като размерите на импланта, с които ветеринарят е работил са от порядъка на 1 мм“, разказа още той.

Броят на поръчките към „ОS implants”” расте, а д-р Везиров не крие радостта си към възможностите, които технологията предоставя.

„Имаме 50 продадени хирургични модела, освен това създадохме практически семинар заедно с Българската асоциация по ветеринарна ортопедия, на които поканихме 20 ветеринарни ортопеди, които да работят по еднакъв клиничен случай“.

Той коментира какво планира компанията занапред.

„На този етап произвеждаме хирургични модели, които не се поставят в тялото, следващата стъпка на “OS implants”е да направи импланти за животни, както и първите персонализирани импланти за хора“.

По негови думи компанията планира да остане базирана у нас, тъй като вижда възможност за развитие в страната.

„Производството ще бъде базирано в България, но нищо не пречи да започнем да се разпространяваме в Европа и Близкия изток“, допълни д-р Везиров.

Гледайте цялото интервю във видеото.